“Na de catastrofe met de Fyra moet er dringend een betrouwbaar en betaalbaar alternatief komen. De reiziger heeft recht op een fatsoenlijke verbinding tussen België en Nederland”, zeggen David Geerts en Maya Detiège. 

Parlementsleden uit België en Nederland voelden vandaag de top van de spoorwegmaatschappijen uit beide landen aan de tand over de Fyra. Geerts toonde zich bijzonder kritisch. “Voor de start had NMBS-topman Marc Descheemaecker het nog jubelend over een ‘vliegtuig zonder vleugels’. Toen bleek dat de Fyra meer stilstond dan dat hij reed, is de NMBS de problemen nog maandenlang blijven ontkennen. Zo hebben we veel kostbare tijd verloren, en zijn veel reizigers afgehaakt.”

“Het belangrijkste is dat er nu snel een betrouwbaar en betaalbaar alternatief komt voor de Fyra”, benadrukt Geerts. “De fabrikant van de Fyra heeft drie maanden tijd gekregen om de problemen op te lossen, maar daar kunnen we onmogelijk op wachten. De reiziger heeft recht op een vlotte IC-verbinding tussen Brussel en Amsterdam.”

“De Benelux-trein zorgde decennialang voor een goede verbinding tussen België en Nederland”, zegt Maya Detiège, ondervoorzitster van het Benelux-parlement. “Het is onaanvaardbaar dat de opvolger van die Benelux-trein duurder én minder betrouwbaar is. Het is de eerste keer dat het Benelux-parlement in spoedzitting bijeen moet komen over een grensoverschrijdend probleem, dat geeft aan hoe ernstig de situatie met de Fyra is. België en Nederland moeten nu vooral niet zwartepieten, ze moeten samen een oplossing vinden. Snel.”