"Ongeveer 50 miljoen Europeanen kampen met energiearmoede, wat betekent dat ze hun elektriciteits- of gasrekening niet kunnen betalen. De komende maanden zullen de Europese sociaal-democraten van energie-armoede een Europees strijdpunt maken en er campagne rond voeren", zegt Kathleen Van Brempt.

"Wij roepen de Commissie op om mensen centraal te stellen in haar energiebeleid. Zo moeten ondermeer de hoge opzegvergoedingen die mensen moeten betalen als ze van leverancier wisselen overal in Europa afgeschaft worden", licht Kathleen Van Brempt toe. "Consumenten moeten eenvoudigere facturen krijgen. Je rekening moet als het ware tonen hoeveel energie je verbruikt en wat je betaalt in vergelijking met je buurman. Leveranciers moeten hun klanten zelf verwittigen als er goedkopere tarieven beschikbaar zijn. Dit voorkomt dat gezinnen, die minder goed hun weg vinden in het energielandschap, nog langer gevangen zitten in peperdure energiecontracten die louter de bankrekening van de leveranciers spijzen."

"Energie-armoede is een groeiend probleem in Europa en als we er niets aan doen wordt het alleen maar erger. Het kan niet zijn dat er vandaag mensen in Europa leven die moeten kiezen tussen een warme maaltijd klaarmaken of hun huis verwarmen. De toegang tot schone en betaalbare energie is een basisrecht en daarom moet de Commissie tegen 2017 een actieplan klaar hebben", besluit Kathleen Van Brempt.