“sp.a stapt pas in een regering indien die van sociale bescherming een prioriteit maakt. Maar CD&V en N-VA zijn nu eerst aan zet”

Exclusieven of breekpunten stelt Gennez niet. "Ik heb altijd gezegd dat het niet verstandig is om exclusieven te stellen of breekpunten te formuleren", stelt ze.

Over de volgende coalitie spreekt de sp.a-voorzitter zich niet uit. Het zijn immers CD&V en N-VA die nu aan zet zijn. Ze laat echter wel duidelijk verstaan dat de Vlaamse regering een prioriteit moet maken van sociale bescherming, indien Peeters haar partij mee wil opnemen in de volgende Vlaamse coalitie. “Wij vragen nu welke sociaal-economische koers men wil varen: liberaal of sociaal. Dat is de inzet", luidde het.

Gennez vraagt ook duidelijkheid over waar Peeters naartoe wil met de staatshervorming. Zo moet de sociale zekerheid federaal blijven voor sp.a: "Wij zijn voor een sterke sociale zekerheid en gezondheidszorg, en die zijn op federaal niveau georganiseerd".

Het partijbureau bevestigde vandaag de prioriteiten voor sp.a: investeringen in jobs en sociale bescherming. Eensgezind gaf het bureau Caroline Gennez het mandaat om te luisteren naar de voorstellen van Kris Peeters. Peeters start morgen met gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering.

Het partijbureau benadrukte de nood aan interne rust en externe duidelijkheid. Voor dissonante geluiden is er dan ook geen plaats. Caroline Gennez drukte namens het partijbureau ook haar dank uit voor haar militanten en kiezers. "Ons resultaat is de start van de wederopstanding. "Wij zijn de leidende kracht aan de linkerzijde en willen dat ook blijven, door te investeren in eigen mensen, in de partij, in duidelijke standpunten, in jobs en in de dromen van de gewone mensen", zei Gennez.