Het stadsbestuur zet resoluut in op de uitbouw van de sociale economie om kansen te geven aan mensen die niet aan de slag kunnen in het reguliere circuit. Zo wil de stad minstens 200 nieuwe jobs creëren.

Tegelijkertijd hecht het bestuur zeer veel belang aan bijkomende investeringen in het onderhoud van de wijken. Schepen van openbare werken Greet Geypen en schepen van sociale economie Caroline Gennez sloegen de handen in elkaar voor de start van twee nieuwe projecten. De gemeenteraad maakte de nodige middelen vrij voor het openstellen van twee takenpakketten aan de sector van sociale tewerkstelling.

Onder meer in Hombeek startte de stad een reductieprogramma voor bestrijdingsmiddelen. De zorg voor het milieu ligt natuurlijk aan de basis van deze beslissing, maar daar staat wel een intensiever manueel onderhoud tegenover. Deze noodzakelijke ondersteuning door aanvullende werkkrachten en het onderhouden van de haaglinten in Hombeek zit samen in een pakket met het groenonderhoud in Tivoli, de perken van de Kruidtuin en de industriezones Noord, Zuid en Ragheno. Bovendien is dit de start van een geïntegreerd parkmanagement voor industriezone Mechelen-Noord.

Een tweede pakket groepeert het onderhoud van het Thiebroekbos, enkele aanplantingen in Tivolipark, het bestrijden van onkruid in beide domeinen en het manueel ruimen van vijvers.

“Deze twee projecten ondersteunen onze wijkonderhoudsteams met bijkomende werkkrachten én we stellen mensen tewerk die via het reguliere circuit moeilijk bereikbaar zijn. We willen dit project dan ook doortrekken en structureren in de toekomst. De stad werft daarom ook een coördinator sociale economie aan. De selectieproef is al voorbij, een definitieve aanstelling vanaf september is realistisch”, zeggen schepenen Caroline Gennez  en Greet Geypen.

Hoeveel mensen er middels deze takenpakketten extra worden toegevoegd aan de wijkonderhoudsteams hangt af van de biedingen die de aan te schrijven vzw’s of firma’s aan de stad zullen overmaken.