Vooral de energiefactuur stijgt fors onder het bestuur van N-VA, CD&V en Open VLD. Dat komt onder meer door de onrechtvaardige, forfaitaire Turteltaks van €100 per gezin. Maar ook de prijs van elektriciteit zelf gaat de hoogte in. Dat is het gevolg van het tot 21% opgetrokken BTW-tarief, het afschaffen van 100 kWh gratis elektriciteit per gezinslid en de stijging van de nettarieven. De energiefactuur lijkt dan ook meer en meer op een tweede belastingbrief. De  elektriciteitsfactuur van een alleenstaande stijgt gemiddeld met 168%, van een klein gezin met 102% en van een modaal gezin met 48%.

Al deze maatregelen maken dat ook de energiefactuur van bewoners van sociale woningen hard stijgt. Aangezien die bewoners het per definitie niet breed hebben, wilde raadslid Fauzaya Talhaoui (sp.a) afgelopen gemeenteraad weten of het stadsbestuur iets onderneemt om deze kwetsbare groep te ondersteunen.

De bevoegde schepen antwoordde dat het bestuur bewoners van sociale woningen de weg zal wijzen naar de groepsaankopen van de provincie. Die groepsaankopen zijn een initiatief van gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a). Voor sp.a is dat een stap in de goede richting, in afwachting uiteraard van een eerlijkere energiefactuur voor iedereen.