“Sociale welvaart. Dat onderscheidt ons van andere partijen”, opent Bruno Tobback. “Wij zijn ervan overtuigd dat de door de overheid georganiseerde sociale welvaart de beste manier is om te komen tot topkwaliteit in het onderwijs, de gezondheidszorg en onze pensioenen.” “Zwart op wit is bewezen dat het gezamenlijk financieren van sociale welvaart de goedkoopste manier is om dat te doen. Door samen te werken, zijn we goedkoper.” Zo kun je bijvoorbeeld aan onze universiteiten toponderwijs krijgen voor 500 euro inschrijvingsgeld of de beste zorg krijgen zonder je blauw te betalen.

“Het verschil tussen links en rechts is wie je de risico’s laat dragen”, zegt Bruno Tobback. “Ik heb er niks op tegen dat iemand risico’s neemt en stinkend rijk wordt. Maar dan moet hij ook wel correct bijdragen. In plaats van die mensen te treffen die elke dag hard werken, zoals andere voorstellen. Zij moeten zeker zijn van hun pensioen of hun inkomen.” Sp.a pleit daarom voor een vermogenswinstbelasting. Wie geld verdient met geld, moet eindelijk zijn faire bijdrage leveren. Met die inkomsten kunnen we voluit gaan voor een gerichte lastenverlaging. “Dat willen we doen in sectoren met relatief eenvoudige arbeid, want die staan onder enorme druk. En we moeten het vooral goedkoper maken om jongeren, laaggeschoolden en 50-plussers aan het werk te krijgen of te houden in plaats van algemene cadeaus uit te delen.”

Over het besparingsmantra van andere partijen is Bruno Tobback duidelijk: “We moeten onze middelen rationeel inzetten en efficiënter worden de volgende jaren. Dat moeten we geleidelijk doen. En we zullen er niet geraken door op alles in te hakken. De mensen moeten zeker zijn van de indexering van hun loon, van goeie gezondheidszorg, van toponderwijs. Want bange mensen geven geen geld meer uit, dat is pas slecht voor onze economie.”

Het pensioen-thema wordt belangrijk in de aanloop naar 25 mei. Bruno Tobback: “Sp.a garandeert dat de 175.000 gepensioneerden die er de komende 5 jaar bijkomen een volwaardig en degelijk pensioen zullen krijgen. Daar trekken we 9,6 miljard euro voor uit.” Dat doet sp.a trouwens als enige partij in haar programma. Duidelijker kan niet.

Tot slot vraagt Het Belang van Limburg wat de inzet van deze verkiezingen zijn. “Heel simpel”, antwoordt Bruno Tobback. “Krijgen we een rechtse regering of een regering met sp.a? Voeren we dit sociaal beleid voort of gooien we alles om de komende vijf jaar?”