Nieuwjaars receptie 6 januari 2018 Kapellen : Speech 2018

Beste vrienden, kameraden, Burgemeester, collega’s schepenen, collega’s gemeenraadsleden, collega’s ocmw raadsleden, sp.a mandatarissen iedere aanwezige, bedankt om hier vandaag met zovelen te zijn. Wij zijn blij om met zoveel mensen, warme mensen een glas te kunnen heffen op het nieuwe jaar. Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om even terug te blikken op wat wij allemaal gerealiseerd hebben in 2017 en vooruit te blikken op wat komt in 2018.

Socialisme in Glabbeek zal warm zijn en blijven of het zal niet zijn.

Samen met onze coalitiepartner “dorpspartij” bouwen we al vijf jaar aan ons dorp en ook in 2017 gebeurden er heel wat investeringen. Deze legislatuur loopt om zijn einde en zijn er verkiezingen op 14 oktober. Stilaan voelen we dat de verkiezingskoorts stijgt. Maar vandaag gaan we het niet hebben over eender welke temperatuur maar over de realisaties van sp.a mandatarissen in de beleidsploeg van Glabbeek en even vooruitlopen op 2018.


Onze sterke mandatarissen in de gemeente, OCMW en AGB autonoom gemeentebedrijf die ik graag allen hier vandaag toch even met naam wil vernoemen Brunhilde Bogaerts, Mia Staes, Greta Duchenne Michael Degeest Natasja Ons en René Geysermans die ik allen wil belonen met een applaus.

sp.a – Plus : Het warm hart van Glabbeek : ontspanning

Op vlak van recreatie en ontspanning blijven we hoog inzetten op een bruisend gemeente Glabbeek. Start van de evenementen hal zorgt in de toekomst  voor een veilige feestaccommodatie. Een gemeente doen bruisen doe je niet enkel met bouwen van gebouwen maar met activiteiten zoals Historia Mundi, wat een schot in de roos was. Zoals lezingen in de BIB, Zoals toeristische wandelingen, zoals Fakkeltocht, Zoals Rap op Stap

sp.a – Plus : Het warm hart van Glabbeek : Wonen

Wat voor socialisten uitermate belangrijk is, is een betaalbaar dak boven ieders hoofd. Daarom zetten we hoog op betaalbaar wonen Zoals Hulsbosproject waar 4 jonge gezinnen bouwgrond kunnen kopen. Baekveldproject is een mix van tal gewone betaalbare woningen en sociale woningen. Hiermee trekken we een 50 tal gezinnen aan. Betaalbaar wonen kan je enkel nog creëren op het inzetten van andere betaalbare woonvormen. Daarom is landelijke residentiële appartementenbouw belangrijk. Nog nooi waren er zoveel appartementen projecten opgestart in Glabbeek. Tiensesteenweg – Grotestraat en de opening van de 28 serviceflats eind van de maand.

sp.a – Plus : Het warm hart van Glabbeek : Sociaal beleid

Dat brengt mij bij het sociaal beleid, Senioren en OCMW, de seniorencheque, het uitrollen van het zorgplan,De thuisdiensten “Dienst Gezin- en Aanvullende Thuiszorg, Huishoudhulp & Warme maaltijden”, LOI, Samen aankoop Stookolie waar we in 2017 meer dan €50.000,00 korting hebben gekregen voor de Glabbeekse gezinnen, Rookmelder, VZW Mobiel, Zorgbuur, Klusjesdienst, Mantelzorg, Babyborrel, BOV …

sp.a – Plus : Het warm hart van Glabbeek : Openbare Werken

Voor sp.a is een groene landelijke gemeente gelijk aan een propere gemeente. Onkruidvrij houden van onze infrastructuur en onze begraafplaatsen is een prioriteit. Als kersverse schepen van de groendienst willen we in 18 hoog inzetten op een propere mooie gemeente. Met openbare werken hebben we op het einde van deze legislatuur het wegenplan 2013 – 2013 van onze sp.a Burgemeester Jos Vicca voor de helft reeds gerealiseerd. Investeren in wegen is investeren in mobiliteit. De afschaffing van de voorrang van rechts hebben we inderdaad wel kruispunt per kruispunt bekeken en aangepast. De trage wegen in Glabbeek worden in 18 eveneens een grote prioriteit.

sp.a – Plus : Het warm hart van Glabbeek : Duurzame gemeente

Met de hoge energie factuur gaan we  investeren in energiezuinig maken van onze gemeentelijke gebouwen. Deze legislatuur werden zowel de School, BIB, BKO en het gemeentehuis energiezuinig gemaakt, in 2018 pakken we met het OCMW het oude gemeentehuis van Attenrode-Wever aan.

Tot slot van energiezuinig naar warme gemeente.

Socialisme in Glabbeek zal warm zijn en blijven of het zal niet zijn.

Als Voorzitter van sp.a afdeling Glabbeek ben ik eveneens fier om te mogen vermelden dat onze Jong socialisten, S-Plus, VIVA SVV vrouwen en Samen Sterker afdelingen allemaal meer dan een goede werking hebben in Glabbeek. Samen staan we Sterker.

sp.a – Plus : Het warm hart van Glabbeek

Vrienden, kameraden zoals je ziet “en hiermee wil ik afsluiten” is er veel zelfs héél veel gedaan in ons mooie, landelijke en financieel gezondste gemeente Glabbeek van Vlaanderen (J). We eindigen in 2019 met een mooie spaarpot van 3.6 miljoen.

Dan rest er mij enkel nog iedereen te bedanken voor zijn/haar aanwezigheid en na een woordje van ons Vlaams parlementslid Bruno Tobback en de voorstelling van de gekende kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen en biedt sp.a Glabbeek jullie graag een glas op het nieuwe jaar.

Sp.a Voorzitter Glabbeek

Johnny Reweghs

6 januari 2018