[image] In mijn nieuwjaarstoespraak prees ik de inspanningen van de werknemers en vakbonden van Opel en de toeleveringsbedrijven. “Maar het management van GM en Opel keek de andere kant op. Dat Opel Antwerpen levensvatbaar was en is, is nochtans volledig te danken aan inspanningen van de werknemers." “Sommigen gebruiken de crisis om het sociaal model uit te hollen. Maar wij gaan het niet op zijn Letermes doen.”

Inbev is het bewijs
“Dat solidariteit werkt, heb ik vorige week zelf gezien aan het piket bij InBev. De werknemers daar hebben het been stijf gehouden, ze zijn niet gezwicht voor de chantage van een lock out. Bij InBev was ook al sprake van een wilde, lompe en domme herstructurering”, zei Gennez. De premies van CEO Carlos Brito en de onafhankelijke bestuurders, waaronder Jean-Luc Dehaene, vindt de partijvoorzitter dan ook ongehoord.

“We zien het bij InBev, bij Opel, maar ook op de consumentenmarkt waar bedrijven zoals Electrabel misbruik maken van het crisisgevoel om tarieven sluiks te verhogen. Sommigen willen niet één, niet twee, maar drie keer langs de kassa passeren. En dat, vrienden, gaan we niet laten gebeuren.”

Pensioenplan 2015

Tegenover de uitholling van het sociale model en het nietsdoen van de regering-Leterme plaatst Gennez dan ook het samenwerken aan solidariteit. Ze schuift het Pensioenplan 2015 naar voren, met twee grote principes: (1) het investeren van de 21 miljard euro die de mensen hebben betaald om de banken te redden, in het Zilverfonds, en (2) de individuele pensioenregelingen op ondernemingsniveau integreren in het wettelijk pensioen. Op die manier moet niemand meer wakker liggen van zijn pensioen.

Niemand achterlaten
De essentie van het sp.a-verhaal is dat socialisten mensen willen versterken zodat ze op eigen benen kunnen staan. Werknemers en werkzoekenden, ouderen en jongeren. Vorige maand was ik op werkbezoek in De Wissel, een begeleidingshuis voor zwaar gehavende jongeren. “We laten niemand achter”, zei men daar. “Geen enkele jongere geven we op. We zijn het als gemeenschap verplicht om te blijven zoeken naar iets wat pàkt, iets wat de jongere opnieuw kan verbinden met zichzelf en de rest van de samenleving.”

“Wij laten niemand achter, vrienden. Dat is waarom wij socialisten zijn. We blijven ervoor zorgen dat mensen het morgen beter hebben dan vandaag. Het is met dat geloof in onze overtuiging dat ik samen met jullie het nieuwe jaar wil inzetten."

In de onderstaande pdf-bijlage vindt u de volledige speech.
En Hier vindt u de sp.a-reactie na de aangekondigde sluiting van Opel Antwerpen.

Download PDF-document 1