Elk jaar gaat er één derde van alle eten dat geproduceerd wordt verloren. Elk jaar wordt 1,3 miljard ton voedsel niet opgegeten. “Voor een deel, en vooral in het Zuiden, gaat het over voedselverlies”, legt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 uit. “Voedsel dat om uiteenlopende redenen ongewild uit de voedselketen raakt. Op het veld, bijvoorbeeld, gaan gewassen verloren door ziektes, plagen of erosie, factoren waar de boeren slecht tegen gewapend zijn.”

In het Noorden komen die problemen minder vaak voor. Volgens Vanden Berghe is er hier gewoon sprake van voedselverspilling. “Perfect eetbaar voedsel dat verloren gaat door menselijk toedoen of nalatigheid. Het gaat hier dus niet over afval als eierschalen of kiwischillen, maar over gezonde, voortreffelijke etenswaren. We laten ons verleiden door kortingen of aankoopformules en gooien zelf, als consument, voedsel in de vuilbak.”

Bij Ingrid Lieten komt de oproep van 11.11.11 niet aan als een verrassing. Zij is al langer bezig met de aanpak van voedselverspilling. “In ons land doen maar liefst 224.000 Belgische gezinnen beroep op voedselhulp”, zegt Ingrid Lieten. “Dat terwijl we per kop tot 370 kilo nog perfect eetbaar voedsel per jaar weggooien. Daarom nam ik net voor de zomer het initiatief om een openluchtlunch voor vijfduizend mensen te organiseren. We maakten een eenpansgerecht op basis van voedsel dat normaal in de vuilnisbak belandt omdat de vervaldatum overschreden is, en van resten die door de industriële oogst achterblijven op de akkers. Zo wilden we de wereldwijde voedselverspilling aan de kaak stellen. Het was een fantastische middag op een zonovergoten dag in hartje Brussel.”

“Maar er is nog heel wat werk”, gaat Ingrid Lieten verder. “Ik zal daarom blijven wijzen op de gevolgen van voedselverspilling en helpen zorgen dat overschotten terecht komen bij mensen die het nodig hebben en armoedeorganisaties die ermee aan de slag kunnen.”

Meer info: www.feeding5k.org

Wie zelf aan de slag wil en voedselverspilling wil aanpakken, kan inspiratie opdoen in het doeboek ’sociaal aan de slag met voedseloverschotten’ dat Ingrid Lieten liet maken en vol met praktische voorbeelden staat. U kan het boek hier gratis downloaden.

Meer info over de campagne van 11.11.11 vindt u hier terug.