Onze inwoners sorteren goed. Dat komt door de selectieve inzameling van restafval, papier en karton, glas en PMD. Toch is het niet altijd voor iedereen even duidelijk wat er nu juist in welke inzamelzak moet gesorteerd worden. Ondanks verschillende sensibiliseringscampagnes blijft de verwarring vaak groot.

 Dat we met zijn allen mooie resultaten kunnen voorleggen, betekent niet dat er geen verbetermogelijkheden meer zijn.“Dankzij technologische innovatie kunnen meer soorten plastic gerecycleerd worden dan er nu in de blauwe PMD-zak (mogen) zitten. Daarom startte afvalcoördinator Fost Plus sinds januari een proefproject met de “paarse PMD-zak” in zes gemeenten” vertelt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte.“De paarse vuilniszak vervangt in de deelnemende gemeenten de blauwe, waardoor ook harde plastic verpakkingen mee mogen. 

Na een maand proefdraaien maakten de verschillende partners de balans op en die blijkt positief” legt Sam uit.In onze stad worden nog steeds de blauwe PMD-zakken gebruikt waarin wel mogen gedeponeerd worden: plastic flessen van water, frisdrank, melk... en plastic flacons van detergent, shampoo, bad- of doucheschuim, afwasmiddel, enz. Wat er niet in mag zijn alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen die geen fles of flacon zijn (bv. yoghurtbekers, boter- en margarinevlootjes, plasticfolie...).De PMD-zakken zijn doorzichtig, zodat de ophalers kunnen zien of ze wel degelijk alleen PMD bevatten. Als dat niet zo is, wordt de PMD-zak niet meegenomen en krijgt die een rode weigeringssticker. “Dat is nu vaak het geval omdat er yoghurtbekertjes of botervlootjes in de PMD-zak zichtbaar zijn. En dan blijft zo’n PMD-zak vaak dagen liggen in het straatbeeld” zegt Van de Putte.Daarom vraagt sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte dinsdag tijdens de gemeenteraad of Aalst, via de intercommunale Ilva, ook de invoering van een “paarse PMD-zak”, waarin dan wel harde plastic-soorten zoals botervlootjes en yoghurtpotjes mogen zitten, overweegt.“De zogenaamde paarse zak kan natuurlijk ook de blauwe blijven waarin meer verpakkingsmateriaal mag opgenomen worden. Deze maatregel kan leiden tot een eenvoudigere sorteerboodschap voor de inwoners waardoor ook de kwaliteit van de selectief ingezamelde materialen beter wordt” besluit Sam.