De luchtmacht onderzocht de mogelijkheid tot aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen vooraleer er een totaalvisie op onze defensie werd uitgewerkt. “Ik ben er niet van overtuigd dat nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen de beste strategie is voor België”, stelt Dirk Van der Maelen. “We mogen de kar niet voor het paard spannen.”

Dirk Van der Maelen en Alain Top eisten ook meer transparantie bij deze aankoop en dienden daarom een resolutie in waarbij zij vragen dat het Rekenhof het dossier mee opvolgt. Deze vraag naar transparantie wordt door alle oppositiefracties gesteund. “De ervaring leert ons dat de prijzen die door constructeurs en Defensie worden voorgesteld altijd veel lager uitvallen dan de werkelijke kostprijs”, zegt Dirk Van der Maelen. Alain Top vult aan: “Als je de huidige prijsraming naast de reële aankoopprijs uit Nederland legt, wordt duidelijk dat er te weinig budget wordt voorzien. Het is de klassieke truc van Defensie: alles eerst te goedkoop voorstellen, om achteraf de hogere factuur door te schuiven naar de belastingbetaler.” sp.a schat de werkelijke kostprijs, gespreid over 30 jaar, tussen 13 en 19 miljard euro. “Dat is budgettaire waanzin.”

“Het lijkt er zelfs op dat er doelbewust onderschat wordt. In andere landen werd daarom het Rekenhof van bij de start betrokken bij de aankoopprocedure en het resultaat is dat ze op het einde niet met onaangename verrassingen zitten.” besluit Dirk Van der Maelen.