Gemeenteraadslid Pol Kerckhove trok maanden geleden aan de alarmbel. Ronse zou nog maar eens het slachtoffer worden van de besparingen op federaal niveau. Het vredegerecht van Ronse zou zijn deuren sluiten waardoor de Ronsenaars zich zouden moeten begeven naar... Geraardsbergen. Dat is een serieuze drempel voor een rechtbank waarvoor vaak heel kwetsbare en weinig mobiele Ronsenaars moeten verschijnen.

Op voorstel van sp.a Ronse werd een motie ingediend bij minister van justitie Koen Geens, maar dat heeft niet mogen baten. Eind december besliste de minister definitief het vredegerecht Ronse samen te voegen met het vredegerecht Geraardsbergen.

Aangezien de wet voorziet dat in overleg wel lokale zittingsplaatsen behouden kunnen blijven, kwam sp.a fractieleider Koen Haelters met het alternatief voorstel om één maal per week de trouwzaal van Ronse ter beschikking te stellen van het vredegerecht. Op die manier creëren we toch een mogelijkheid om de zaken lokaal te kunnen behandelen en vermijden we dat heel wat Ronsenaars uit de boot vallen.

De burgemeester contacteerde het kabinet naar aanleiding van het agendapunt. De minister zou aan de burgemeester beloofd hebben dat er lokale zittingen in Ronse zouden blijven en binnenkort zullen hiervoor onderhandelingen worden opgestart. Om deze reden werd het punt dan ook verdaagd.