Rony Cuyt, fractieleider van sp.ain de gemeenteraad. "Verkeer en mobiliteit belangen ons allemaal aan. De jongste maanden liep het verkeer in onze gemeente helemaal in de soep, door de vele werkzaamheden in het centrum. Automobilisten moesten lang in de file staan aan tijdelijke verkeerslichten. Zelfs zonder werkzaamheden moeten de bestuurders heel vaak aanschuiven."

sp.a Bornem werkte maandenlang aan de enquête. "We willen weten hoe de Bornemnaar het verkeer in de gemeente ervaart. Hoe kunnen we de mobiliteit in Bornem vlotter maken? Ook al zijn we een oppositiepartij, we willen de belangrijkste punten op de agenda van de gemeenteraad laten plaatsen. Dit gaat over de toekomst van onze gemeente."

In het onderzoek worden onder meer vragen gesteld over veilig fietsen, de zone 30, snelheidscontroles, zwaar verkeer, gevaarlijke kruispunten en sluipverkeer. "We stellen vragen die beantwoord moeten worden vanuit het standpunt van een voetganger, fietser, motorrijder en automobilist", vertelt Cuyt. "Maar ook als gebruiker van het openbaar vervoer.

De invuller van de enquête mag ook één concreet probleem op het vlak van verkeer en mobiliteit vermelden dat hij of zij graag opgelost wilt zien door de gemeente Bornem.”

Tot eind januari kunnen de formulieren worden binnengebracht op verschillende adressen. Het formulier kan ook online worden geraadpleegd. "In de loop van het voorjaar willen we alle informatie verwerkt hebben, om uiteindelijk tot een grondige analyse te komen van de problematiek. We hopen alvast dat 10 procent van alle Bornemnaars de enquête invult. Dat zou een mooi resultaat betekenen."