sp.a zal niet mee aan tafel zitten om een tweede pakket maatregelen rond de staatshervorming te bespreken zolang de regering geen duidelijkheid geeft over de communautaire koers die ze wil varen. "We wachten de concrete voorstellen van de regering af", zo herhaalde sp.a-voorzitster Caroline Gennez na afloop van een gesprek met de ministers van Institutionele Zaken Jo Vandeurzen (CD&V) en Didier Reynders (MR).

"Veel duidelijkheid heb ik niet gekregen", zei Gennez. "Wij hebben het eerste pakket maatregelen mee onderhandeld. We gaan dat ook stemmen. Het lijkt me logisch dat men eerst leert wandelen alvorens te lopen. We wachten nu op meer duidelijkheid van de regering over het tweede pakket. Wat Brussel-Halle-Vilvoorde betreft zijn we als partij overtuigd dat de splitsing nodig is en we zullen de splitsing ook stemmen."

De Kamer heeft het licht op groen gezet voor de begroting 2008. Daarmee komt na bijna vijf maanden een einde aan het regime van voorlopige twaalfden.

Omdat premier Yves Leterme (CD&V) woensdag in het buitenland was, werd het debat over de begroting uitgesteld tot gisteren. Het nam de hele namiddag in beslag, maar verliep niet bijzonder geanimeerd. De meerderheidspartijen benadrukten welke punten ze zelf het belangrijkst vonden, de oppositiepartijen laakten vooral de gebroken beloften en onrealistische ramingen in deze begroting.

Intussen wacht iedereen de begrotingscontrole van juli af om zicht te krijgen op de budgettaire toestand.