Sp.a doet vier concrete voorstellen in haar programma om ook in Kortrijk de plasticberg in te perken. In Kortrijk verbruiken we gemiddeld meer dan 7 miljoen plastic zakjes per jaar.

Plastic is een probleem

In Kortrijk verbruiken we gemiddeld 98 zakjes per persoon per jaar of een totaal verbruik van 7,5 miljoen zakjes per jaar. Meer dan 90% van die zakjes wordt maar één keer gebruikt. De gemiddelde gebruiksduur van een wegwerpzakje is 20 minuten, waarna het honderden jaren duurt vooraleer dit zakje is afgebroken. De meerderheid wordt niet gerecycleerd en komt terecht op het stort, langs de weg of in onze waterlopen en oceanen. Op deze manier komen plastics en microplastics in het leefmilieu en zelfs in onze voedselketen terecht.

Wat kan Kortrijk doen?

Sp.a Kortrijk neemt volgende voorstellen in haar programma op:

  • Gratis herbruikbare zak van de stad: de stad Kortrijk ontwikkelt en verspreidt een gratis herbruikbare zak voor haar inwoners. De zak moet bestaan uit duurzame, recycleerbare materialen. We maken er een mooi exemplaar van in samenwerking met de Kunstacademie. Het moet een aantrekkelijk en functioneel hebbeding worden.
  • Premie voor plasticvrije handelszaken: de stad begeleidt en ondersteunt lokale handelaars bij het uitwerken van alternatieven voor plastic verpakkingen. We werken een premie uit voor handelszaken die wegwerpplastic volledig bannen, om zo de kost van de overstap te helpen financieren. Het budget hiervoor winnen we op termijn terug doordat de kost voor afvalverwerking daalt.
  • Bonus voor plasticvrije klanten: we werken een regeling uit waardoor klanten die geen plasticzakken gebruiken, beloond worden met extra Joyn-punten.
  • Proefproject op de Maandagmarkt: we starten met een proefproject op de Maandagmarkt in samenwerking met de marktkramers. Op de markt worden immers relatief veel zakjes per bezoeker uitgedeeld. We kunnen leren uit recente ervaringen in onder meer Sint-Gillis, waar plastic wegwerpzakjes stapsgewijs worden verbannen op de lokale markten.

Het is perfect mogelijk om plastic zakjes voor éénmalig gebruik te vervangen door duurzamere alternatieven zoals herbruikbare textielzakken, netjes, potjes en papieren zakjes. In afwachting van een mogelijk verbod in Vlaanderen, willen we in Kortrijk alternatieven stimuleren en goede voorbeelden uitdragen en belonen.

Meer informatie:

- Bert Herrewyn: 0496 258 154

- Emile Declercq: 0495 19 17 53

- Jan Desmet: 0497 62 44 16