'Net nu er grote onzekerheid is voor de mensen, is het van het allergrootste belang dat we de woongarantieverzekering opnieuw op de markt brengen. Op die manier kunnen mensen zich verzekeren tegen inkomensverlies als ze een woonkrediet moet afbetalen. Op die manier kunnen ze minstens drie jaar hun lening blijven afbetalen en ondertussen een nieuwe job zoeken', zegt sp.a-voorzitter Caroline Gennez.

Eerder deze week drong de VCB (de bouwondernemers) ook aan op de wederinstelling van de verzekering. Naarmate de conjunctuur slechter wordt en jobverlies waarschijnlijker, durven veel mensen niet meer beginnen te bouwen. De sector signaleerde de afkoeling en hield meteen een pleidooi om de verzekering opnieuw te lanceren. 'Ze zou die terugval in bouwactiviteiten kunnen stoppen', is de redenering.

  <p>De paars-groene Vlaamse regering lanceerde in 2003 voor een eerste keer een dergelijke formule. Omdat een dergelijke lening niet door de verzekeraars zelf werd aangeboden, trok de Vlaamse regering 2miljoen euro uit.</p>    <p>Een echt succes werd de verzekering niet. De oorzaak is niet geheel duidelijk. Het is op het eerste gezicht een aantrekkelijke formule. Bij jobverlies neemt de verzekeraar de afbetaling (gedeeltelijk) over, zonder dat het de bouwer iets kost, want de overheid betaalt de verzekeringspremie.</p>    <p>Feit is dat de polis onbekend is bij het publiek. En de banken, die de aanvraag moesten doorsturen, rieden het ook niet meteen aan. Zij hadden er geen belang bij. Voor dat laatste is er een oplossing. De bouwers zouden hun aanvraag zelf moeten indienen.</p>    <p>De aanbesteding van 2003 liep voor vijf jaar. De Vlaamse regering wou de verzekering wel verlengen, en had ook een hoger budget ingeschreven (4,15 miljoen). Meteen zou er ook een verruiming van de voorwaarden komen.</p>    <p>Maar de markt had geen belangstelling. Het is een onbekend product en het risico is moeilijk te berekenen. Op een Belgische en, nadien, een Europese aanbesteding tekende telkens maar &eacute;&eacute;n maatschappij in: de co&ouml;peratieve verzekeraar Ethias (geleid door het SP.A-boegbeeld Steve Stevaert). Maar Ethias vroeg meer dan het dubbele van vroeger en meer dan het dubbele van het budget: 9miljoen euro.</p>    <p>Minister Marino Keulen (Open VLD) vond het aanbod te duur. Regeringskringen vermoeden dat Ethias op de vorige polissen misschien verlies leed en dat nu wil compenseren, en daarbovenop nog een ruime winstmarge wil nemen.</p>    <p>'Een eigen huis is nog altijd de beste manier om aan pensioensparen te doen. De Vlaamse regering heeft bovendien geld te veel. Het zou onbegrijpelijk zijn als ze deze woongarantieverzekering zou laten schieten. Wij zullen alvast niet toestaan dat Open VLD een sociale maatregel saboteert', zegt SP.A-voorzitter Gennez.</p>    <p>Keulen zoekt naar eigen zeggen 'een nieuwe formule die niet zo duur is voor de overheid, maar wel aantrekkelijk voor bouwers &eacute;n voor verzekeraars, zodat er minstens concurrentie is bij de aanbesteding'. 'We hebben het budget al fors uitgebreid, van 2 naar 4miljoen euro. Voorlopig vinden we geen verzekeraar. Het heeft geen zin om zomaar extra belastinggeld aan die verzekering te besteden. Dat zou niet verantwoord zijn', zegt de minister.</p>