1 mei, waarom we dit blijven vieren

Met de komst van de industriële maatschappij en het ontstaan van de arbeidersklasse heeft 1 mei een specifieke betekenis gekregen.

1 mei werd één grote eis tot verbetering van de werkomstandigheden van de arbeiders.

De 8-uren werkdag was dan ook hét item van de eerste 1-mei viering in 1890. De arbeiders werden bewust van hun kracht en toonden dit door het organiseren van manifestaties die hun eisen kracht bijzetten. En hier komt nu de rol van de socialistische beweging: zij nam hierin het voortouw. Manifestaties voor betere werkomstandigheden die gepaard gingen met ontspanning en feesten kwamen telkens terug op de eerste mei. De jaren daarop werd deze traditie in ere gehouden en na de tweede wereldoorlog werden een aantal arbeiderseisen, waaronder de 40-uren werkweek die uitmondde in de 38-uren werkweek die wij vandaag kennen, dan uiteindelijk werkelijkheid.

De socialisten zijn de drijfkracht geweest van de structurering en de verwoording van de eisen van de arbeiders. Het is goed om hier even bij stil te staan en na te gaan wat arbeiders en bij uitbreiding alle werknemers aan die manifestaties te danken hebben.

Socialisme is gelijk aan rechtvaardigheid is gelijk aan vooruitstrevendheid is gelijk aan durven veranderen.

Vandaag moeten we niet enkel kijken naar hoeveel uren wij werken en hoeveel verlof wij hebben. Ons leven is veranderd, we willen werken maar we willen ook ons gezinsleven bewust beleven. We willen de groei van onze kinderen meemaken en onze sociale contacten kunnen onderhouden. Daarnaast willen we onszelf ontwikkelen en zorg dragen voor ons lichaam en onze gezondheid.


Met andere woorden, de focus is verschoven van het werk naar het leven in al zijn facetten. En dit is zonder twijfel een positieve evolutie waarin het socialisme ook ditmaal het voortouw moet nemen om verandering tot stand te kunnen brengen.

Een hele uitdaging, maar ook nu zullen wij hierin slagen.

1 mei mag niet enkel een dag vrijaf betekenen. 1 mei moet vandaag het feest voor morgen zijn: vandaag veranderen om morgen beter te leven.

Christini