Vlaams Parlementsleden Rob Beendes en Bert Moyaers hebben de afgelopen weken intensief samengewerkt met studenten van Hogeschool PXL. Ze deden onderzoek naar de afvalbergen die elk jaar op de festival- en campingterreinen achterblijven. Ze onderzochten de oorzaken en oplossingen van het probleem.

De resultaten van dit onderzoek werd voorgesteld tijdens een ontbijtsessie op 23 november ll waar meer dan 100 enthousiaste jongeren aan deel hebben genomen. In het panel zetelde eveneens de voorzitter van Limburg.net Walter Creemers. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 89,1% van de deelnemers duurzaamheid belangrijk vindt op festivals. 66,9% van de deelnemers stoort zich dan ook aan de hoeveelheid afval die er ligt op festivals. Opvallend was ook dat 75% zijn afval ook effectief op de grond laat vallen. De afvalberg verminderen lijkt niet zo moeilijk, aangezien 83% van mening is dat er gewoon simpelweg meer vuilbakken nodig zijn op het camping- en festivalterrein. Buiten het plaatsen van meer vuilbakken zijn de meest voorkomende oplossingen gebruik maken van herbruikbare bekers en beloningen geven voor zij die hun afval opruimen.

 De conclusies van dit onderzoek worden meegenomen naar het parlement waardoor Sp.a duurzaamheid en ecologie hoog op de politieke agenda plaatst. Er zal de komende maanden verder intensief gewerkt worden met studenten om ook deze belangrijke groep een stem te geven in het beleid.