Kledingmerken laten hun producten wereldwijd tegen een hoog tempo vervaardigen. Ze doen er werkelijk alles aan om de kosten te drukken. Ze besteden een groot deel van de productie uit aan tal van onderaannemers in verschillende landen. Het is zo goed als onmogelijk om er nog wegwijs in te raken!

De evolutie naar snelle mode ,waarbij men meerdere collecties per seizoen lanceert, zorgt voor enorme stress in de textielfabrieken. De druk op de arbeiders wordt opgevoerd:meer werken voor minder geld in minder tijd. Vrouwen en mannen zwoegen aan een hels tempo voor hongerlonen in een ongezonde omgeving. Onze kleren mogen dan spotgoedkoop zijn, de werknemers dragen de ware kosten.

Van 24 tot 30 april is het Fashion Revolution Week.  Het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking – Socialistische Solidariteit voert samen met organisaties in Centraal Amerika en in België strijd om dat onrecht te bestrijden.

De opbrengst van de roosjes/pins op de Essense 1 mei-viering gaat dit jaar integraal naar dit project ter ondersteuning van de Schone Kleren-campagne.