De twee boten die onder Belgische vlag roeien, behaalden onlangs allebei een gouden medaille in Zwitserland. Op deze manier kwalificeerden beide teams zich voor de Olympische spelen in Rio later dit jaar. Door een de bestaande reglementen van de FISA zou België echter slechts één boot kunnen sturen. Dat betekent dat het Belgisch Olympisch Comité een keuze moet maken en aan gekwalificeerde atleten hun olympische droom ontnemen.

‘De regelgeving van de FISA bestaat om de internationale diversiteit binnen de roeisport te vergroten’ licht schepen Resul Tapmaz toe. ‘Met het principe om de sport te verbreden internationaal is op zich niets mis, maar hier treedt toch een bijzonder pervers neveneffect op. Atleten die jarenlang trainen en opbouwen om te pieken naar de Olympische spelen, zich kwalificeren en dan te horen krijgen dat het voor hen niet lukt: dat is vreselijk. Het is niet uit te leggen. We vragen dan ook aan FISA een oplossing, door het tekenen van de petitie kan u deze oproep steunen.’

Eerder schaarden ook de burgemeester Renaat Landuyt en schepen van Sport van de Stad Brugge Annick Lambrecht zich achter de eis aan FISA om met een oplossing te komen. Ook de Brugse roeiers Hannes Obreno en Niels Van Zandweghe zien hun olympische droom bedreigd.