Mijn gesprek met de ministers van Institutionele Zaken Jo Vandeurzen (CD&V) en Didier Reynders (MR) werd een interessante gedachtenwisseling, maar veel duidelijkheid heb ik niet gekregen. sp.a zal niet mee aan tafel zitten om een tweede pakket maatregelen rond de staatshervorming te bespreken zolang de regering geen duidelijkheid geeft over de communautaire koers die het wil varen. We wachten de concrete voorstellen van de regering af.

De Vlaamse socialisten werkten begin dit jaar mee aan het tot stand komen van het eerste pakket communautaire maatregelen. Op het kernkabinet van dinsdag werd afgesproken dat ministers van Institutionele Zaken Vandeurzen en Reynders opnieuw bilateraal overleg zouden plegen met de Octopuspartijen, met name over Brussel-Halle-Vilvoorde en de tweede ronde in de staatshervorming.

Wij hebben het eerste pakket maatregelen mee onderhandeld. We gaan dat ook stemmen. Het lijkt me logisch dat men eerst leert wandelen alvorens te lopen. We wachten nu op meer duidelijkheid van de regering over het tweede pakket. Het is aan de regering om concrete voorstellen
te doen.

Wat Brussel-Halle-Vilvoorde betreft zijn we als partij overtuigd dat de splitsing nodig is en we zullen de splitsing ook stemmen. Het zal alvast niet aan de sp.a liggen dat er geen verdere staatshervorming komt.