Op een druk bijgewoonde ledendag in de Zoo van Antwerpen ging de sp.a de laatste rechte lijn naar 7 juni in. Deze keer klopte het plaatje wel: kopstukken op de eerste rij, warm applaus en zoveel volk dat voorzitster Caroline Gennez even een krop in de keel kreeg.

Met bijna 10.000 militanten hield de sp.a haar grootste evenement sinds de honderdste verjaardag van de partij in 1985. De zon en een kleine olifant zaten daar ook wel voor iets tussen maar tegelijk geldt dat de militanten deze campagne een stuk offensiever aanpakten dan in 2007, alle gekrakeel aan de top ten spijt.

Caroline Gennez kon zich dan ook door een mensenmassa murwen die haar vooral bemoedigende schouderklopjes en opgestoken duimen gaf. Nog voor ze op het podium klom, steeg het applaus al op in de bloedhete Marmeren Zaal van de Zoo.

De voorzitster werd er zelfs even emotioneel van: toen ze zei niet alleen blij, maar ook trots te zijn en een bruggetje wilde maken naar 'samen zijn we sterk', brak de stem even. "We gaan deze keer niets cadeau krijgen", herpakte ze zich.

De speech, over "dagdagelijkse vragen van gewone mensen" oogstte meerdere open doekjes. De drie Vlaamse ministers, Kathleen Van Brempt, Bert Anciaux en vooral Frank Vandenbroucke, kregen ook een lang en warm applaus. "Zij hebben de voorbije jaren de toekomst van onze kinderen en jongeren voorop gezet", zei Gennez. "Wij zijn de partij van de gewone dromen van de gewone mensen."

Gennez somde een aantal verkiezingsbeloftes op: 25.000 extra plaatsen in de kinderopvang en zo een recht op opvang voor elk kind vanaf 3 maanden, en een opleidingsloon. Ze lanceerde ook een nieuw voorstel: de huiskorting. De registratierechten voor een eerste huis tot 250.000 euro wil de sp.a verlagen van 10 naar 5 procent. "Een gewoon huis voor gewone mensen", zei Gennez. De maatregel zou betaald moeten worden met een verhoging van de registratierechten op huizen van meer dan 500.000 euro, van 10 naar 15 procent. "Zo helpen de sterkste schouders om de droom van een eigen huis voor iedereen dichterbij te brengen. Dat is socialistisch, dat zijn eerlijke belastingen, dat is progressiviteit", zei ze onder luide instemming van de zaal.

Maar dé boodschap van de socialisten is dat een regering zonder hen geen goed nieuws is voor "de gewone mensen". Gennez: "Deze campagne gaat over de vraag of de volgende regering sociale keuzes durft te maken of een regering wordt die, zoals de federale, enkel uitblinkt in politiek gekrakeel en kleine spelletjes." De pijlen worden bijna exclusief op de liberalen gericht, met hun voorstelling voor privatisering van de zorg en de kinderopvang, snoeien in de gezondheidszorg of duurder openbaar vervoer. "Ze zeggen dat wij de mensen bang willen maken (...) Maar wij hebben toch niet aan al die Vld'ers gevraagd om die dingen te zeggen?", vroeg Gennez zich af.

Ook de kleine linkse partijen, die dreigen een paar procenten af te pingelen van wat toch al geen topscore zal worden, kregen nog een veeg uit de pan. "Wij hebben de hele campagne bondgenoten gezocht voor economisch herstel, voor sociale bescherming. We hebben weinig gehoor gevonden. Sommigen vinden het blijkbaar plezieriger om op de kap van sp.a te zitten."