sp.a West-Vlaanderen blies donderdagavond verzamelen in De Schouw in Lichtervelde voor hun provinciaal congres. Hoofdpunt op de agenda was het goedkeuren van de kandidatenlijsten voor de provincieraadsverkiezingen van oktober. Met een overweldigende meerderheid keurden de West-Vlaamse sp.a-leden de lijsten goed. De rode draad: vernieuwing. Provinciaal sp.a voorzitter Jurgen Vanlerberghe: “Als we spreken over vernieuwing moeten we dat ook durven doortrekken op onze lijsten. Met de steun van een aantal ervaren krachten krijgen onze nieuwe talenten alle kansen.”


Na de verkiezingen zal het provinciebestuur er totaal anders uitzien. Door de interne staatshervorming daalt het aantal raadsleden van 72 naar 36. Ook het aantal kiesdistricten daalt van zeven naar drie. Er moeten dus lijsten worden opgesteld in drie districten: Kortrijk-Roeselare-Tielt, Oostende-Westhoek en Brugge. Nadat nationaal sp.a-voorzitter John Crombez ‘Het nieuwe socialisme’ voorstelde op de nieuwjaarsreceptie in Bredene, trekt de West-Vlaamse sp.a volop de kaart van de vernieuwing op de kandidatenlijsten. Aan opkomend talent heeft de partij immers geen gebrek.  

In het district Brugge trekt Vicky Reynaert de lijst. De 32-jarige doctor in de politieke wetenschappen is sinds 2013 gemeenteraadslid in Beernem. Beroepshalve is ze waarnemend directeur EU-zaken bij de Vlaamse overheid. Op nummer twee wordt ze gevolgd door Tom Willems, 27 jaar en voorzitter van Jong-Socialisten Brugge. Op nummer drie staat Anneloor Laevens, 34 jaar en OCMW-raadslid in Oostkamp. Mathijs Goderis en Annick Lambrecht, respectievelijk gemeenteraadslid en kamerlid uit  Brugge, duwen samen de lijst.

In het district Oostende-Westhoek wordt de lijsttrekker Jurgen Vanlerberghe. Sinds 2007 is de 48-jarige Jurgen schepen in Poperinge. Tussen december 2011 en juni 2014 zetelde hij in het Vlaams parlement. Ook de provincie West-Vlaanderen is voor Jurgen geen onbekend terrein, want tussen december 2006 en december 2011 was hij provincieraadslid. Op de tweede plaats volgt de 28-jarige Bieke Moerman, schepen in Diksmuide. De derde plaats gaat naar Aaron Ooms uit Oostende. Aaron, 30 jaar, was tot vorig jaar nationaal voorzitter van de Jong-Socialisten. Nationaal voorzitter John Crombez duwt de lijst samen met Vlaams parlementslid en burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe.

Het district Kortrijk-Roeselare-Tielt krijgt Simon Bekaert als lijsttrekker. Simon is 40 jaar en sinds 2013 schepen in Tielt. Op datzelfde moment startte hij ook als provincieraadslid. Beroepshalve is Simon advocaat. De 31-jarige Justine Hollevoet staat op de tweede plaats. Zij is OCMW-raadslid in Izegem en trekt er de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maxim Veys uit Kortrijk neemt de derde plaats in. Maxim is 30 jaar en werkt op het kabinet van Kortrijks OCMW-voorzitter Philippe De Coene. Vlaams parlementslid Tine Soens, ook uit Kortrijk, duwt de lijst samen met Steve Decru, gemeenteraadslid in Avelgem.

Hieronder vindt u een overzicht van onze lijsten. 

Kortrijk - Roeselare - Tielt
1Simon BekaertTielt
2Justine HollevoetIzegem
3Maxim VeysKortrijk
4Vanessa DegrendeleRoeselare
5Dries CouckuytIngelmunster
6Angelique DeclercqMenen
7Bart CoopmanStaden
8Annelies VandenbusscheKuurne
9Ershad YaftaliHarelbeke
10Hélène VanackerLedegem 
11??
12Vicky ClaeysWevelgem
13??
14Martine DevisscherWingene
15Steve DecruAvelgem
16Tine SoensKortrijkOostende - Westhoek
1Jurgen VanlerberghePoperinge
2Bieke MoermanDiksmuide
3Aaron OomsOostende
4Peter RooseVeurne
5Lien Deblaere
Wervik
6Jessy SalenbienKoekelare
7Arne Debaeke
De Panne
8??
9Ulrike VanhesscheOudenburg
10Steve VandenbergheBredene
11John CrombezOostendeBrugge
1Vicky ReynaertBeernem
2Tom WillemsBrugge
3Anneloor LaevensOostkamp
4Nick MoutonTorhout
5Mériem MokranKnokke-Heist
6Steven ArentsBlankenberge
7Nadia HendrickxJabbeke
8Mathijs GoderisBrugge
9Annick LambrechtBrugge