De sp.a wil de energieverdelers zelf verantwoordelijk maken voor het isoleren van 800.000 Vlaamse woningen die nog geen dakisolatie hebben. Met de bestaande Vlaamse subsidies, de federale fiscale aftrek en de energiewinst worden ze later terugbetaald. Het gaat om één van een reeks voorstellen uit het Durfplan voor Vlaanderen dat de partij donderdag bekendmaakte.

Het plan is volgens voorzitster Caroline Gennez een antwoord op de crisis en moet de economie van de toekomst creëren.

De sp.a werkte eerder haar verkiezingsprogramma al uit, maar volgens Gennez was iets extra nodig: een concreet plan waarin duidelijke keuzes worden gemaakt voor de toekomst van Vlaanderen. De sp.a vindt dat de Vlaamse regering de eerste jaren van de volgende legislatuur echt moet investeren in infrastructuur, in een energie-arme economie, in mensen en in solidariteit. Samen met het weer betrouwbaar maken van banken kan Vlaanderen zo een nieuwe start nemen.

"Hopelijk zijn de verkiezingen het startschot voor een land dat weer in beweging komt. Dit is een ambitieus plan, maar er is geen andere uitweg, anders blijven we zitten en laten we de inertie bestaan", verklaarde de Vlaamse viceminister-president Frank Vandenbroucke. Het plan is volgens hem betaalbaar indien de Vlaamse regering selectief omspringt met haar middelen en keuzes durft maken