Bruno Tobback was te gast in De Zevende Dag om te praten over sp.a. Of sp.a bijvoorbeeld niet meer de bestaande structuren moet aanvallen. "Het gaat niet over structuren. Links zijn gaat over wat die structuren doen en realiseren voor de bevolking, voor de samenleving. sp.a maakt daarop in de regering duidelijk het verschil. Denk aan het blokkeren van de energieprijzen. Denk er ook aan dat banken ons spaargeld niet meer kunnen vergooien in een soort loterij."

 

Ander voorbeeld: Monica De Coninck en John Crombez zorgen ervoor dat we iets doen aan hoe ketens als Quick omgaan met personeel in onderaanneming. Daar treden we nu echt tegen op, tegen bedrijven die winst proberen te maken door misbruik te maken van de mensen die laag op de sociale ladder staan. Laat ons trouwens zorgen dat wie werkt, verzekerd is van loon en sociale bescherming. De index is daar een garantie voor. Ook de bedrijven moeten gesteund worden: zo lang bijvoorbeeld Quick moderne slavernij gebruikt om winst te maken, benadelen ze alle anderen die wel correct omgaan met mensen."

"Het blokkeren van de energieprijzen is dan weer iets wat we jaren hebben voorgesteld in de oppositie, en nu eindelijk kunnen uitvoeren. Prijzen in bedwang houden is belangrijk voor gezinsbudgetten en concurrentievermogen van de bedrijven."

Over vermogensbelasting: "Er zijn wel degelijk extra inkomsten uit grote vermogens. Dat is dan misschien geen ‘miljonairstaks’, maar er zijn wel verschillende heffingen op de opbrengsten uit al die grote vermogens."

Deze week komt ook het debat over de zogenoemde ‘usurperende bevoegdheden’: "Het is niet abnormaal dat daarover bij het begin van de discussie verschillende meningen bestaan. Neem nu het voorbeeld van ontwikkelingssamenwerking vanuit universiteiten: dat valt onder onderwijs, terwijl ontwikkelingshulp federale materie is. Dat gaat over praktisch beleid, dat moeten we toch kunnen bespreken?"

Het videofragment uit de zevende dag vindt u hier: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/2.3805