SP.A-voorzitster Caroline Gennez blijft aandringen op linkse samenwerking, maar gelooft wel dat haar partij de leiding moet blijven nemen van de linkse krachten in Vlaanderen. Dat heeft ze gezegd in het programma Vandaag op Radio1.Luister gerust mee.

Tot aan de verkiezingen ontvangt Vandaag elke dag een politicus met een centraal thema. Vandaag was Caroline Gennez  te gast. Overkoepelend thema was de toestand van links in Vlaanderen. Moet links dringend op zoek gaan naar een nieuw verhaal en kunnen de socialisten eigenlijk nog wel boeien?

De SP.A zit momenteel niet op rozen in de peilingen en de interne hetze rond de naamsverandering en de intrede van Bert Anciaux heeft de socialisten pijn gedaan. Gennez erkent dat haar partij niet goed scoort in de peilingen, maar stelt wel vast dat er eigenlijk geen grote partijen meer zijn in Vlaanderen.

"Die versnippering is een gevaar en daarom moeten we werken aan een linkse samenwerking in een vaak rechts Vlaanderen", aldus de politica. Maar Gennez laat wil duidelijk verstaan wat de rol van de SP.A moet zijn: "SP.A moet de drijvende kracht aan de linkerzijde blijven; we zijn overtuigde socialisten, maar we staan open voor andere progressieve mensen". Naar eigen zeggen is ze het toch "met 90 procent eens met Geert Lambert (SLP) en Mieke Vogels (Groen!)".

Verder hoopt de politica dat ze in crisistijden de kiezer kan overtuigen met het durfplan van de SP.A. "Wij zijn de enigen die een duidelijk antwoord hebben op de crisis. Er is heel wat terechte morele verontwaardiging bij de mensen over wat er allemaal bij de banken is gebeurd en wij durven te zeggen dat we een einde zullen maken aan de graaicultuur", klinkt het strijdvaardig.