De Nederlandse organisatie PAX klaagt de feiten donderdag aan in een nieuw rapport. Wereldwijd zouden 382 financiële instellingen samen een kleine 500 miljard euro investeren in bedrijven die kernwapens produceren. Voor BNP Paribas zou het sinds 2012 gaan om zowat 8,7 miljard dollar.

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen reageert ontzet. Aangezien de Belgische staat ruim tien procent van de aandelen van BNP Paribas in handen heeft, wil hij van financieminister Johan Van Overtveldt weten welk standpunt de vertegenwoordigers van de overheid in de raad van bestuur aannemen bij dergelijke investeringen.

Regeerakkoord

De socialist zwaait daarbij ook met het regeerakkoord. Dat stelt dat de regering zal "blijven ijveren voor internationale initiatieven met het oog op een verbod of minstens een betere controle op wapensystemen met verarmd uranium". "Daar hebben we vooralsnog niets van gezien", besluit Van der Maelen. Hij zal daarom met een eigen wetsvoorstel komen om te verbieden dat financiële instellingen nog kunnen investeren in kernwapens.