Volgens NV-A moeten mensen maar eventjes elders werken indien ze een burn- out hebben. Opgelost. Ware het niet dat net het besparingsbeleid ervoor heeft gezorgd dat de druk op werknemers almaar is toegenomen. Steeds meer doen met minder, brengt mensen in meer onzekerheid.

En die druk zal enkel maar toenemen, mede door de maatregelen van deze regering waarin werkbaar werk wordt gereduceerd tot wendbaar en steeds flexibeler werken op maat van de werkgevers. Werk combineerbaar houden met een gezinsleven wordt moeilijker, deeltijds werk wordt ontmoedigd en de facturen blijven stijgen waardoor er nog meer druk ligt op werknemers. Mensen moeten dan ook nog eens gaan werken tot 67 jaar, wat ook niet bevordelijk is om de strijd tegen burn-outs aan te gaan. Integendeel.

We hebben deze regering meermaals gewezen op al de gevaren van harder, langer en straffer werken. Jammer genoeg maken zij steeds de omgekeerde keuzes. Deze regering laat mensen langer werken maar er wordt niet nagedacht over welke manier werknemers moeten werken.

Wij hebben een voorstel klaar om het systeem van verlofname te versimpelen en om het opnemen van rust flexibeler en gemakkelijker te maken op maat van de werknemer. Wij pleiten voor een time-outrekening. Op die manier kan elke werknemer naar gelang de behoefte er even uitstappen en kunnen burn- outs vermeden worden.

Meryame Kitir