De sp.a heeft een reeks voorstellen klaar die mensen die bouwen of verbouwen moeten aanmoedigen om te kiezen voor zogenaamde 'passiefhuizen'. Die verbruiken 75 tot 90 procent minder energie voor verwarming. In Vlaanderen staan er nog maar enkele tientallen van die huizen. De sp.a pleit onder meer voor een lagere onroerende voorheffing en gunstigere leningen voor zulke huizen.

Passiefhuizen zijn sterk geïsoleerde woningen die verwarmd worden met zonlicht, lichaamswarmte en warmte van elektronische apparaten. De meerkost van zo'n woning kan oplopen tot 15 procent, maar daar staat tegenover dat de energiefactuur verminderd wordt met 75 tot 90 procent. In heel Europa staan nu ongeveer 7.000 passiefwoningen, waarvan het grootste deel in Duitsland en Oostenrijk.

De sp.a wil passiefhuizen niet verplichten, maar wel promoten. De Vlaamse Parlementsleden Bart Martens en Caroline Gennez hebben daarvoor een tienpuntenplan uitgewerkt. Zo willen ze onder meer dat de bouwsector zich engageert om kandidaat-(ver)bouwers in te lichten over de optie van een passiefhuis. Banken zouden een 'groene hypotheeklening' moeten voorstellen, de overheid zou een fiscale aftrek moeten voorzien en de onroerende voorheffing voor een passiefhuis met 40 procent moeten laten dalen. De sp.a wil passiefhuistechnologie ook promoten in de sociale woningbouw en voor publieke gebouwen.