Het is soms rennen, springen, vliegen vallen en weer opstaan voor ouders om tijdig aan de schoolpoort te geraken en de kinderen op te kunnen pikken. Een dagelijkse puzzel waar weinig ruimte is voor speling en de nodige stress met zich mee brengt. 

Helaas dreigt er sinds begin dit jaar één van deze puzzelstukken weg te vallen, de buitenschoolse opvang. Want, sinds 1 januari verdwenen de PWA-statuten. Deze statuten stelden scholen in staat om langdurige werklozen in te schakelen voor de hulp bij naschoolse opvang van uw kinderen.

Kinderen en hun ouders komen nu bijna letterlijk in de kou te staan. De stress van de dagelijkse ratrace zal toenemen wat een effect zal hebben op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. We vrezen dat heel wat gezinnen hiervan de dupe zullen worden terwijl het net van essentieel belang is dat iedereen met een gelijke basis kan beginnen aan het leven. 

Scholen en ook onze sp.a gemeenteraadsleden hebben al aan de alarmbel getrokken bij het Tiense gemeentebestuur. We vroegen hen om net als in Leuven ( Kinderkuren ) of Gent zelf de regie in handen te nemen. 

Dit werd echter door hen weggewuifd. 

We betreuren dit enorm. Niet alleen is het belangrijk om iedereen van de festiviteiten in de stad te laten genieten, er moeten ook essentiële taken gebeuren. Wij zullen met onze sp.a Tienen groep alternatieven blijven aanreiken en zoeken naar oplossingen. De focus moet gelegd worden om kinderen gelijk aan de start te krijgen en niet noodzakelijk op de dansvloer.  

Dit artikel verscheen al eerder in onze #JijMaaktTienen. Die kan je hier nog eens helemaal herlezen.