Mohamed Ridouani, Bieke Verlinden en Bruno Tobback. Dat is de top drie die SP.A-Leuven naar voren schuift voor de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven volgend jaar. Uittredend burgemeester Louis Tobback is lijstduwer.

We zijn nog anderhalf jaar verwijderd van de verkiezingen, maar toch stelt lijsttrekker Mohamed Ridouani nu al zijn kopploeg voor. Van de nodige 47 namen, maakte hij er maandag veertien bekend. Het is een mooie, afwisselende lijst met mannen en vrouwen. Maar liefst zeven van de elf eerste kandidaten zijn jonger dan 40 jaar. Een opvallende keuze, die meteen de rode draad toont door de plannen van Mohamed Ridouani.

“We brengen een ploeg vol jong talent met frisse ideeën”, zegt Ridouani. “Leuven heeft zich de laatste jaren van een ingedommelde provinciestad ontpopt tot een levendige, bruisende stad. Met deze ploeg hebben we de ambitie om Leuven uit te bouwen tot een vooruitstrevende en leefbare stad. Maar we willen er tegelijk voor zorgen dat iedereen mee kan met die vooruitgang.”

Om de stad die duw vooruit te geven, koos Ridouani voor jonge mensen met toch al wat ervaring. Zo neemt huidig schepen Bieke Verlinden de tweede plaats in en Vlaams Parlementslid Bruno Tobback staat op drie. Schepen Denise Vandevoort staat op vier, gevolgd door huidig fractieleider Mich De Winter. Lalynn Wadera op zes en Lothe Ramakers op tien zetelen vandaag ook al in de gemeenteraad. Minder gekend zijn huidig OCMW-raadslid Christophe Stockman, plaatsvervangend OCMW-voorzitter Pieter Vandenbroucke en SP.A-secretaris in Leuven Hannes De Geest. Die laatste was eerder wel al gemeenteraadslid in Jette, maar keerde onlangs terug naar zijn geboortestad Leuven. De enige 'oudere' naam bij de eerste elf is Mieke Vandermotte die in het verleden al zetelde als gemeenteraadslid en nu als gepensioneerde weer opkomt.

Inzetten op groen en economie

Achteraan de lijst staat huidig burgemeester Louis Tobback die zo toch nog de partij wil steunen. De huidige schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes staan net voor hem. “Dat we achteraan staan, wil zeker niet zeggen dat we ermee willen stoppen”, zegt Robbeets. “Ik ben niet van plan om op pensioen te gaan. Maar we willen de jeugd een kans geven door hen vooraan te plaatsen. Achteraan de lijst kun je ook nog verkozen worden.”

Gelijk met de namen maakte Ridouani de drie grote speerpunten van het verkiezingsprogramma bekend. Ten eerste wil hij verder inzetten op veel groen, water en aangename pleinen. “Het pas geopende Sluispark staat symbool voor hoe we nieuwe stadswijken willen aanpakken”, zegt hij. “Ten tweede willen we in Leuven op economisch vlak een niveau hoger schakelen, onder andere via Leuven Mindgate. Ten derde willen we ervoor zorgen dat elke Leuvenaar van de welvaart en vooruitgang kan genieten. Iedereen moet mee kunnen, van jong tot oud. We willen zorgen voor elkaar, als de open en solidaire stad die we zijn.”

(Bron: Het Nieuwsblad)