Niet de helft van de Mechelse alleenstaanden maakte gebruik van de singlebon, zo blijkt uit de vraag die gemeenteraadslid Caroline Gennez (sp.a) stelde aan het stadsbestuur. “Alleenstaanden ervaren een steeds grotere druk op hun beschikbaar budget. Een singelvriendelijk beleid moet verder gaan dan een communicatiestunt.”

Van de 15.163 uitgereikte bonnen voor alleenstaanden ter waarde van 25 euro werden er slechts 6.344 gebruikt (41,8%), een totale waarde van 158.600 euro. Winkelketens zoals C&A, Kruidvat, Inno en supermarkten Carrefour en Delhaize waren de grootste afnemers. “De stad betaalt ook de 10.500 euro verzendkosten. Daar hebben onze Mechelse inwoners niets aan. Het is dus beter om een structureel en singlevriendelijk beleid te voeren”, zegt Gennez. 

De singlebon werd ingevoerd ter ‘compensatie’ van de onrechtvaardige afvaltaks van 54 euro, een forfaitaire taks die drie jaar geleden werd ingevoerd en geen rekening houdt met gezinsgrootte of draagkracht van Mechelaars. “Too little too late”, zegt Caroline Gennez. “Als single is het leven duur. Die bon is tof, maar je moet nog steeds 54 euro uitgeven aan afvaltaks, evenveel als een gezin van 6 personen. Dat is fundamenteel onrechtvaardig en botst tegen het principe van de ‘vervuiler betaalt. Die rekening ligt er op het einde van de maand dus evengoed.”

Het Mechelse stadsbestuur liet weten geen andere structurele maatregelen, acties of tegemoetkomingen voor singles te ondernemen. “Nochtans zijn er wel concrete voorstellen”, aldus Gennez. “sp.a lanceerde de mogelijkheid om de Mechelbon van 25 euro rechtstreeks af te houden van de afvaltaks. Op die manier krijgen alleenstaanden een echte vermindering van kosten en kiezen ze verder zelf wat ze met hun eigen centen doen. Bovendien pleitte sp.a voor de invoering van een kleiner en goedkoper formaat afvalzak. Vooral in de zomer zijn alleenstaanden of kleine gezinnen genoodzaakt een halfvolle, dure afvalzak op straat te zetten. Structurele oplossingen die een verschil maken. Een singelvriendelijk beleid moet verder gaan dan een communicatiestunt”, besluit Caroline Gennez.