De Vlaamse socialisten blijven erbij dat ze wel willen meewerken aan een staatshervorming, maar dat oranje-blauw eerst met concrete voorstellen op de proppen moet komen. Dat zegt sp.a-voorzitster Caroline Gennez na afloop van een onderhoud met de voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker. Na de groenen en de PS trok Gennez woensdagnamiddag in naam van sp.a-spirit naar het paleis der natie voor een onderhoud met de twee parlementsvoorzitters. Na het overleg bleek dat het kartel niet van mening is veranderd.

Gennez bevestigde vorige week nog het standpunt dat haar partij al enkele maanden verkondigt: dat de sp.a wel wil meewerken aan een staatshervorming, maar niet in een comité van wijzen of conventie wil gaan zitten. Indien er concrete voorstellen komen, zullen die op hun merites worden beoordeeld, maar van meedoen om oranje-blauw op de sporen te helpen, kan geen sprake zijn, luidde het.

Van Rompuy en De Decker kregen woensdag dezelfde boodschap te horen. "Wij blijven constructief op het vlak van staatshervorming, maar het is de regering die een kader moet scheppen. Het kader, de agenda en de richting
moeten duidelijk zijn. Nadien zal het parlement oordelen. Wij zijn ook voor de stabiliteit van het land en een staatshervorming, maar het initiatief moet van oranje-blauw komen", verklaarde Caroline Gennez
woensdag.

Ook Gennez noemde het positief dat de discussie buiten de regeringsvorming wordt gehouden, maar de regering moet het eerst zelf eens raken over een voorstel. Nadien zal de oppostie zich uitspreken.