Artikel verschenen op website van De Standaard op 4/9/2015, foto pn

‘Creëer een speciale nummerplaat voor elektrische auto’s, waardoor er geen discussie meer bestaat of een auto op een bijzondere parkeerplaats voor elektrische wagens mag staan.’ Dat zegt SP.A-kamerlid David Geerts.

In Heist-op-den-Berg bijvoorbeeld, bestaan parkeerplaatsen voor elektrische auto’s, compleet met laadpalen. ‘Niet zelden zijn die plaatsen ingenomen door gewone auto’s’, zegt Geerts, schepen van Mobiliteit in die gemeente. Dat levert problemen op voor bestuurders die dringend hun wagen willen opladen.

Voor de politie is het niet evident om daartegen op te treden, zegt hij. 'Agenten zouden telkens moeten nagaan of de auto’s die er staan wel degelijk elektrische wagens zijn. Bovendien zeggen verkeersjuristen dat het huidige verkeersbord – én de definitie ervan in de weg­code – eigenlijk niet verbiedt dat ook gewone auto’s die plaats innemen.’

Geerts heeft daarom een wetsvoorstel klaar om voor elektrische voertuigen een speciale nummerplaat in te voeren, beginnend met ‘E’ of ‘EL’.