Zelfs in het tot voor kort veilige Noorden verliezen de Navo-legers de controle. Deze oorlog kan nooit gewonnen worden en daarom wil Dirk Van der Maelen een in overleg met de partners gefaseerde terugtrekking van de Belgische militairen. sp.a zal deze eis op tafel leggen als de partij wordt uitgenodigd voor regeringsonderhandelingen. Minister De Crem blijft het gevaar van de missie minimaliseren.

Een luitenant-kolonel van het Belgische leger windt er geen doekjes om: "Er woedt een guerillaoorlog in zowel het zuiden als het noorden van Afghanistan. De missie wordt gevaarlijker met de dag. Het aantal incidenten waarbij militairen zelf maar nipt aan de aanslagen of vijandelijk vuur ontsnappen, neemt hand over hand toe." Volgens minister De Crem zijn het vreugdeschoten (happy shooting) om het einde van de ramadan te vieren en  moeten we ons niet teveel zorgen maken over de guerillaoorlog. "Guerilla is een verkleinwoorde in het Spaans voor oorlogje. Militairen bedoelen daarmee dat er in de velden wel mensen zijn die een wapen gebruiken en op iemand proberen te vuren", aldus de minister van Defensie.

Dirk Van der Maelen reageert verontwaardigd op De Crems aanhoudende minimalisering van de risico's die de Belgische militairen lopen: "Als zelfs de Belgische bevelhebbers toegeven dat de controle in het zuiden en noorden verloren is, kan De Crem niet blijven ontkennen dat de situatie met de dag gevaarlijker wordt. Ik vrees dat dit bewijst dat het westen die oorlog nooit kan winnen en zelf aan het verliezen is."

sp.a zal haar eis rond de terugtrekking van het leger of tafel leggen bij de regeringsonderhandelingen. "De oorlog kost ons 100 miljoen euro en duurt al negen jaar. We moeten strijden tegen Al Qaeda, maar niet proberen om het ganse land te bezetten. In alle Europese landen wordt volop het debat gevoerd over de geleidelijke terugtrekking van hun troepen. Zelfs de grootste bondgenoten van de Verenigde Staten maken daartoe plannen op. Wij kunnen dit debat ook niet meer uit de weg gaan. Alleen een diplomatieke oplossing kan duurzame vrede brengen in Afghanistan.", besluit Van der Maelen.  

 

Zie getuigenis Belgische militairen: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek

Zie reacties Van der Maelen en De Crem: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek