SP.A-voorzitter Caroline Gennez opent een nieuwe aanval op de topbankiers naar aanleiding van Rerum Novarum. "De toplonen van de bankiers moeten dringend aan een norm onderworpen worden. En bij uitbreiding de toplonen van elke sector die overheidssteun krijgt", zegt Gennez in een open brief in De Standaard.

Rerum Novarum is een hoogdag voor de christelijke arbeidersbeweging, zoals 1 mei dat is voor de socialisten. Het is dan ook opmerkelijk dat de SP.A Rerum Novarum aangrijpt om zich te profileren. In een open brief lanceert voorzitter Gennez een aanval op de hoge lonen van topmanagers en houdt een pleidooi voor een norm voor die salarissen.

"Na maanden van financiële crisis en het pompen van tientallen miljarden belastingsgeld aan de banken, zijn er nog topbankiers die zichzelf een loonsverhoging toekennen. Loketbedienden, daarentegen, worden ontslagen of moeten vrezen voor hun jobzekerheid. Dat is zo oneerlijk", aldus Gennez.

"De weddes en bonussen van de topbankiers van banken die waarborgen of leningen hebben gekregen van de Vlaamse of federale overheid - belastingsgeld dus -, moeten we daarom aftoppen. Een commissie moet dringend een norm bepalen voor de salarissen van alle topmanagers."

Bovendien, zegt Gennez, moet dat salaris in een redelijke verhouding staan tot het loon van de andere werknemers. "Er moet een gezonde verhouding zijn in een bank tussen het loon van een loketbediende en dat van de ceo. Dat laatste kan geen oneindig veelvoud zijn van het eerste."