Door het afhaken van N-VA heeft de regering Leterme géén meerderheid meer in de Nederlandstalige taalgroep. De sp.a is niet bereid hem te depanneren. Bij Groen! stelt men twee voorwaarden.

Een regering moet uiteraard een meerderheid hebben in Kamer en Senaat. Politiek gesproken heeft ze liefst ook een meerderheid in elk van de twee taalgroepen.

Toen in de aanloop naar de verkiezingen van juni 2007 Herman De Croo insinueerde dat een derde paarse regering Verhofstadt zónder meerderheid in Vlaanderen tot de mogelijkheden behoorde, had de CD&V daar kritiek op. "De maskers (van Open Vld) vallen af", heette het toen uit de mond van Yves Leterme.

Die uitspraak heeft nu het effect van een boemerang. Nu de N-VA haar vertrouwen in de regering Leterme heeft opgezegd, heeft die regering géén meerderheid meer in de Nederlandstalige taalgroep. Dat impliceert dat de premier op zoek moet naar nieuwe partners.

Bij de sp.a heeft het partijbureau maandag beslist dat de partij in géén enkel geval Yves Leterme zal depanneren. Voorzitster Caroline Gennez: "We hebben 15 maanden lang gezegd dat deze regering niets kan, dat ze géén beslissingen neemt, we gaan die nu niet depanneren. Wij praten enkel en alleen na nieuwe verkiezingen.

Bij Groen! is men eventueel wel bereid tot praten na uitnodiging. Maar voorzitster Mieke Vogels stelt wel twee voorwaarden: "Er moet een nieuw regeerakkoord komen en wanneer we meedoen moet ook Ecolo mee in de regering."

Uiteraard is het ook de vraag wat Open Vld hiervan denkt. De partij van Bart Somers had gisterenavond hierover overleg met de CD&V. Voor Open Vld is een uitbreiding niet echt nodig.