Bedrijven die staatssteun genieten, de banken op kop, mogen in geen geval nog bonussen uitkeren aan hun topkader. sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen dient een wetsvoorstel in om bonussen te verbieden zolang de staatssteun niet is terugbetaald.

Dexia kwam vorige week in opspraak omdat het zijn topkaderleden ondanks een catastrofaal jaar toch een bonus uitkeerde, vermomd als ‘functiepremie'. Die kon oplopen tot 45.000 euro. sp.a wil definitief paal en perk stellen aan die graaicultuur. "Het is absoluut onaanvaardbaar dat banken die door de overheid en de belastingbetaler gered zijn hun topkader blijven belonen met riante bonussen."
 
De sp.a'er voelt vandaag de minister van Financiën aan de tand over de Dexia-bonussen. Hij dient tegelijkertijd een wetsvoorstel in dat bonussen verbiedt zolang banken nog staatssteun krijgen. Pas als die tot de laatste cent terugbetaald is, kan daar opnieuw verandering in komen. "Dat verbod staat ook in het regeerakkoord. We willen er nu voor zorgen dat praktijken als die van Dexia zo snel mogelijk aan banden worden gelegd."
 
sp.a wil een sterk signaal geven tegen buitensporige bonussen. "De overheden die aandeelhouder zijn bij de banken moet een front vormen en gezamenlijk actie ondernemen", vindt Van der Maelen.