De belabberde staat van de Vlaamse woningen is een oud zeer. Ongeveer de helft is ouder dan vijftig jaar, vijftien procent heeft geen dakisolatie, slechts drie procent voldoet vandaag aan de normen die de Vlaamse overheid zich heeft gesteld voor 2050. Bovendien slabakt het reno­vatieritme ...

De belabberde staat van de Vlaamse woningen is een oud zeer. Ongeveer de helft is ouder dan vijftig jaar, vijftien procent heeft geen dakisolatie, slechts drie procent voldoet vandaag aan de normen die de Vlaamse overheid zich heeft gesteld voor 2050.

Bovendien slabakt het reno­vatieritme de jongste tijd. De Vlaamse regering kondigde enkele jaren geleden aan dat de renovatiepremies vanaf 2019 omlaag zouden gaan, in de hoop dat er in de aanloop naar die datum veel meer premies aangevraagd zouden worden en het aantal renovaties omhoog zou gaan. Maar de cijfers gingen niet omhoog, maar omlaag.

'We kunnen nu alleen maar vaststellen dat die strategie jammerlijk gefaald heeft', zei Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) woensdag nog in het Vlaams Parlement. 'Dus moeten we meer ondernemen en moeten we andere dingen doen.'

De Vlaamse meerderheid zit op dat punt niet op dezelfde lijn. CD&V wil dat de Vlaamse regering de premies weer optrekt, minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) wil dat niet omdat ze vreest dat die premies worden doorgerekend in de energiefactuur.

Bom geld

Oppositiepartij SP.A wil het daarom over een andere boeg gooien. De partij wil al tegen 2035 het hele Vlaamse woningpark, zowat 2,5 miljoen woningen, grondig renoveren. Dat komt neer op jaarlijks 150.000 renovaties tussen 2020 en 2035. Bij voorkeur worden die in samenwerking met de gemeenten georganiseerd, zodat hele straten of een wijk in één keer gerenoveerd kan worden of van een warmtenet voorzien, zoals in Nederland gebeurt.

Dat zal een bom geld kosten. De SP.A rekent met 40.000 euro voor een gemiddelde energierenovatie, met bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen en warmtepompen, het isoleren van daken, gevels en vloeren. Dat komt neer op een jaarlijkse kostprijs van liefst 6 miljard euro of 90 miljard over vijftien jaar.

De partij wil dat de netbeheerder Fluvius, het vroegere Eandis en Infrax, die prijs voorfinanciert via leningen bij banken. Het geld

wordt terugbetaald via de elektriciteitsfactuur. Door de energie­renovatie verbruikt een huis veel minder energie. Die winst vloeit terug naar de net­beheerders, al moet volgens de SP.A ook de bewoner al onmiddellijk een voordeel voelen.

Met dergelijke derdepartij­financiering wordt al langer ge­ëxperimenteerd, niet alleen bij ons, ook in buurlanden als Nederland en Frankrijk. De SP.A wil het systeem nu op veel grotere schaal inzetten. Het zou tegen 2035 moeten uitmonden in een CO 2-neutraal woningpark.

'Geen wild plan'

'Dit is geen wild plan. In Nederland en Frankrijk is al bewezen dat het kan werken', zeggen SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke en lijsttrekker Conner Rousseau. 'Ja, het is ambitieus, maar we moeten wel ambitieus zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. De investering is gigantisch, maar de opbrengsten zijn dat ook.' SP.A wil dat de overheid de kosten die netbeheerder Fluvius moet maken voor advies en begeleiding overneemt, goed voor een jaarlijks bedrag van 20 miljoen euro. De partij wil ook dat de overheid garant staat voor wanbetaling.

Het plan maakt deel uit van het verkiezingsprogramma voor 26 mei. Of de partij er ook partners voor vindt, is een andere zaak. CD&V is wel voorstander van renteloze energieleningen voor iedereen, de N-VA wil de hoogte van de subsidies herbekijken, zodat isolatie voorrang krijgt. Volgens minister van Energie Peeters zijn bijkomende

maatregelen niet nodig en zal Vlaanderen wel degelijk zijn klimaatdoelstellingen halen tegen 2050. 'Ons renovatiepact geldt tot 2050. We kunnen niet alles tegelijk doen.'


(Bron: De Standaard 22/02/2019)