sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen wil de invloed van speculanten op voedselmarkten inperken. Zo geeft hij gevolg aan Olivier De Schutter, Belgisch VN-rapporteur voor recht op voedsel die vandaag parlementsleden waarschuwde dat speculanten steeds meer explosieve voedselprijsstijgingen in de hand werken. En daar zijn vooral arme landen en familiale boeren de dupe van.

Speculanten kopen massaal maïs, graan of rijst in, drijven de prijs op en verkopen daarna met winst. Andere handelaren raken dan in paniek. Die denken: "Kan ik straks nog wel maïs kopen?" waardoor meteen kunstmatige prijsstijgingen ontstaan. Bovendien vertelde De Schutter dat de voedselmarkt steeds meer overspoelt wordt door institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en banken: "Die gaat het niet om oogst, of om vraag en aanbod. Ze willen alleen zoveel mogelijk winst maken in zo weinig mogelijk tijd. Resultaat: na de crisis van 2008 rijzen de voedselprijzen opnieuw de pan uit." Hiertegen kunnen kleine boeren of consumenten, die het merendeel van hun inkomen aan voedsel besteden, zich niet beschermen. Ze kunnen geen verzekeringen afsluiten noch leningen krijgen.

 "Er is dringend nood aan Europese regulering van excessieve speculatie.", zegt Van der Maelen. Dankzij de Dodd-Frank Act zijn de Verenigde Staten koploper in het reguleren van financiële markten. Deze wet legt o.a. institutionele beleggers een limiet op het aantal termijncontracten en opties dat zij op de voedselmarkten mogen afsluiten. Zo blijft hun impact op voedselprijsfluctuaties beperkt. Van der Maelen vindt dat een gelijkaardige wet binnen de EU ook nodig is. Hij spoort de Belgische regering alvast aan de nodige initiatieven te nemen.

"Maar de rechtse partijen in België moeten ook nog bijdraaien," vervolgt Van der Maelen. In 2008 diende de sp.a-er een wetsvoorstel in dat de reclame in België van financiële instrumenten op voedselproducten een halt toe roept. Dit botste onmiddellijk op verzet van rechtse partijen langs beide taalgrenzen. "Hopelijk brengt de getuigenis van Olivier De Schutter hen nu op andere gedachten. Want de tijd dringt. Elke dag waarop meer mensen honger lijden, is er een te veel.", aldus Van der Maelen.