‘In oktober vorig jaar liet de minister al verstaan dat de opbrengst geen criterium is voor de speculatietaks. Vandaag zegt de minister dat hij ze weg wil vanwege de opbrengst. Eén ding is duidelijk, de financiële lobby levert voortreffelijk werk op het kabinet van de minister ‘, zegt Peter Vanvelthoven.

De speculatietaks is altijd gebruikt als zoethoudertje voor de CD&V, in ruil voor een echte vermogenswinstbelasting. Peter Vanvelthoven is benieuwd hoe de voorzitter van CD&V zal reageren. Wouter Beke haalde zelf al aan dat er geen enkele rekening klopt bij minister Vanovertveldt.

Het wetsvoorstel van sp.a op de meerwaardebelasting ligt sinds het begin van de legislatuur neer. ‘Als de minister en zijn partij menen dat ook de grote vermogens moeten bijdragen, is er geen enkele reden denkbaar om ons voorstel hierover niet te steunen. Waar wacht de minister nog op? besluit Peter Vanvelthoven. ‘Tenzij hij opnieuw dezelfde mensen wil laten opdraaien voor het gezond maken van de overheidsfinanciën.’