De Buitenspeeldag zette gisteren kinderen aan om even van achter hun tv- of computerscherm te komen en buiten te ravotten. Voor het stadsbestuur vormde het initiatief de perfecte gelegenheid om 'Mechelen Speelt!' te lanceren. "Spelende kinderen zijn echt geen overlast", benadrukt jeugdschepen Caroline Gennez (sp.a).

De Buitenspeeldag, een initiatief van de Vlaamse overheid en kinderzender Nickelodeon, is het hoogtepunt van een campagne die jongeren aanzet om buiten te spelen en te sporten. Tevens worden ouders en lokale besturen gestimuleerd om dat ook toe te laten. In Mechelen hebben ze de boodschap begrepen. De Grote Markt was voor de gelegenheid omgedoopt tot bouwspeelplaats. Daarnaast hield de stad 'Mechelen Speelt!' boven de doopvont.

De campagne, die tot het begin van de zomer loopt, omvat onder meer het ophangen van affiches en uitdelen van leuke speeltjes, zoals een frisbee of een doosje stoepkrijt. "Buiten ravotten, is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, het brengt ook mensen samen", zegt Gennez. "Er is de jongste jaren een spanning ontstaan tussen het recht op een rustige buurt en het recht op spelen. We willen met deze campagne het signaal geven dat spelen in Mechelen mag, maar dan met respect voor mensen die hun rust nodig hebben."

Conflicten

De stad investeert dit jaar ook 330.000 euro in speelpleinen en -toestellen, niet altijd tot tevredenheid van de buren overigens. Incidenten zoals in Beernem, waar een geluidsmuur wordt gebouwd tussen een kinderdagverblijf en de omliggende huizen, deden zich in de Dijlestad nog niet voor. Conflicten waren er al wél, bijvoorbeeld op het Klein-Begijnhof. Omwonenden protesteerden een tijd geleden tegen de plannen van de stad om er een speels zittoestel te plaatsen. "Ze vrezen dat het een hangplek voor jongeren wordt, maar dat zal niet het geval zijn. Er komt een glijberg. Blijven rondhangen, wordt dus moeilijk", lacht Herman Beyens van de jeugddienst. Verder krijgen de speelstraten een facelift en vanaf de Speeldag, op 30 mei, moet een kaart voorhanden zijn die een handig overzicht biedt van de 61 openbare speelterreinen.