In Gent valt altijd iets te beleven. De stad bruist en élke Gentenaar moet de kans krijgen om daarvan te genieten. De laatste jaren is veel werk verzet om het vrijetijdsaanbod toegankelijker te maken, in het bijzonder voor personen met een beperking en Gentenaars die het niet breed hebben.

“Het g-sportaanbod bijvoorbeeld is sterk uitgebreid” zegt Resul Tapmaz, bevoegd voor Sport en Gelijke kansen. Gent ontwikkelde een eigen aanbod van kampen en cursussen en ondersteunt clubs om een werking op te starten. We merken dat die inspanningen lonen.”

“Maar het gaat veel breder. Gent investeert ook in aangepast vervoer, het stimuleren van toegankelijke horeca en het screenen grote evenementen. Met On Wheels hebben we een app die toegankelijkheidsinfo over de stad ontsluit en ‘rolroutes’ aanbiedt voor bezoekers.”

“Ook het in het cultuuraanbod is oog voor toegankelijkheid.” vult schepen van Cultuur Annelies Storms aan. “In verschillende culturele huizen werd de toegankelijkheid verbeterd, en er is een aanbod van (integraal) toegankelijke voorstellingen.”

“Met de UiTPAS werd een systeem ontwikkeld om het vrijetijdsaanbod toegankelijk te maken voor wie niet echt niet breed heeft. Zo’n 35.000 Gentenaars kunnen dankzij de UiTPAS aan 20% van de prijs deelnemen. Het aanbod is enorm en de respons is geweldig met zo'n 200 deelnemende organisaties en 50.000 kortingen aan kansentarief per jaar.”

Sp.a en Groen willen vanzelfsprekend op die weg verder gaan vanaf 2019. In ons programma voor de verkiezingen van 14 oktober zitten hoofdstukken rond gelijke kansen, cultuur, sport en vrijetijdsparticipatie, die kan u lezen op de website van het kartel.