Verschillende Limburgse gemeentebesturen beslisten onlangs hun kunstgrasvelden zo snel mogelijk rubbervrij te maken: op maar liefst 16 van de 21 velden komt er op korte termijn een alternatief instrooimiddel. In Houthalen-Helchteren willen ze tot die tijd zelfs helemaal géén voetbal meer op hun kunstgrasvelden. Aanleiding is een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in rubberkorrels die op kunstgrasvelden worden gebruikt om schokken op te vangen.

Uit het onderzoek bleek dat alle onderzochte velden (19 van de in totaal 21 Limburgse kunstgrasvelden) kankerverwekkende stoffen bevatten. Sommige velden bevatten zelfs concentraties tot meer dan 15 keer boven de maximumwaarde van de consumentennorm van 10 mg/kg waarin de rubberkorrels volgens verschillende toxicologen thuishoren. Deze norm geldt bij producten waar er herhaaldelijk huidcontact is voorzien.

Dat de rubberkorrels, die uit afgedankte autobanden worden vervaardigd, giftige stoffen bevatten die mogelijk kankerverwekkend zijn, is al langer bekend. Maar het is nu voor het eerst sinds ik dit thema van dichtbij opvolg dat toxicologen in binnen- en buitenland het voorzichtigheidsprincipe prediken en expliciet vragen om de rubberkorrels te vervangen. Een oproep die in Limburg duidelijk niet in dovemansoren is gevallen.

Al in oktober vorig jaar vroeg ik aan minister Muyters de nodige stappen te ondernemen zodat er eindelijk duidelijkheid zou komen over de impact van deze rubberkorrels op onze gezondheid. Er werd toen voorgesteld om de lopende onderzoeken in Europa en de Verenigde Staten af te wachten. Nu die onderzoeken nog steeds geen zekerheid kunnen geven, vind ik dat de minister niet langer langs de zijlijn mag staan toekijken!

Overal in Vlaanderen sporten duizenden volwassenen en kinderen wekelijks op die velden. Nemen we het risico dat ze later ziek gaan worden of gebruiken we ons gezond verstand en kiezen we voortaan voor veilige alternatieven op onze kunstgrasvelden? Wat mij betreft hoef je over die vraag niet lang na te denken. Hoog tijd voor een duidelijk standpunt van de minister. Sporten is gezond, maar spelen met de gezondheid niet!Deel het bericht op de Facebook pagina van sp.a Limburg!