De Sportdienst werkt drie op sporen, samen met heel wat enthousiaste partners. Enerzijds informeert de Stad Gent over het bestaande aanbod in de buurt van de opvanginitiatieven. Daarnaast worden bruggen geslagen: veel organisatoren en verenigingen willen immers zelf iets doen voor vluchtelingen en stellen hun evenement of club open. Waar nodig wordt een specifiek aanbod gecreëerd In dialoog met de asielzoekers die in Gent verblijven. Er is een voetbalploeg opgericht, cricket wordt aangeboden en er worden fietslessen georganiseerd.

‘Sport is niet alleen een ideale manier om je gedachten te verzetten, het is ook een uitgelezen manier om contacten te leggen. Samen sporten en winst en verlies delen, brengt mensen dichter bij elkaar,’ zegt schepen van Sport Resul Tapmaz. ‘We helpen ook met de participatie aan sportevenementen, die een belangrijk onderdeel van onze vrijetijdsbeleving uitmaken.’

“Het is heel belangrijk dat we deze jonge mannen activiteiten laten doen buiten hun opvangcentra”, vertelt Reno-coördinator Jesse Vrielynck. “Zelfredzaamheid is voor hen het belangrijkst. Ze moeten letterlijk en figuurlijk de weg naar de stad vinden. Sport doet hen ook hun trots en eigenwaarde terugvinden.”

Ondertussen raakte bekend dat het ponton maar een jaar in gebruik zal zijn. Voor de Reno-coördinator geen reden tot treuren. “Integendeel, de laatste negen maanden zullen de beste zijn. We zijn trots op wat we hebben neergezet en bouwen niets af. Zonder de mentaliteit van de burgers hadden we dit trouwens nooit verwezenlijkt. Het Gentse weefsel is uniek.”

Lees het volledige persbericht