Sportpark Montaignehof.

Lanaken beschikt over verschillende sporthallen. De meeste daarvan dateren van eind jaren ’70, begin jaren ’80. Qua comfort en voorzieningen voldoen deze niet langer aan de huidige normen. Waar mogelijk en zinvol blijft het bestuur investeren in deze sporthallen.

Het nieuwe sportpark komt naast het Heilig Hartcollege en biedt de mogelijkheid om intensief samen te werken met de scholen in Lanaken op het vlak van zwemmogelijkheden en sportinfrastructuur. Daarmee vult de gemeente een reële behoefte in.


Uitgebreid sportaanbod.

Het sportpark zal onderdak bieden aan diverse sporten:

- competitiesporthal (48m x 31m x 9m) met een uitschuifbare tribune voor 200 toeschouwers.
- De sporthal kan in 2 delen gescheiden worden door een oprolbare scheidingswand.
- gevechtszaal (28m x 14m x 4m opdeelbaar in 2 delen met spiegelwand)
- dans/yoga zaal (15m x 15m x 4m met spiegelwand)
- polyvalente ruimte (10m x 20m x 4m, eveneens opsplitsbaar in 2 delen)
- fitnessruimte
- zwembad (25m x 10m) mét kleuterbad en wellnessfaciliteiten. Het zwembad zal voorzien worden van een beweegbare bodem.
  kleedkamers, bergingen en 1 vergaderlokaal.

Tevens zijn de volgende nevenlokalen voorzien:

- Inkomhal
- Vestiaire
- EHBO-lokaal
- sanitaire- en technische ruimtes.
- horecagedeelte van 225m².

Publiek private samenwerking
Het project wordt gerealiseerd via een PPS-constructie (Publiek Private Samenwerking). Het project kadert binnen een inhaalbeweging van de Vlaamse regering om sportinfrastructuur te bouwen via alternatieve financiering. De aanbestedingsprocedure werd in opdracht van de Vlaamse overheid gevoerd door PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen), waarbij het Autonoom Gemeentebedrijf opdrachtgever is van het project. De bouwwerken worden gerealiseerd door privé-partner nv Sportoase die ook voor de uitbating zal zorgen.

Uitbating door nv Sportoase
Sportoase Lanaken zal de exploitatie voor haar rekening nemen. Het volledige huishoudelijke en technische onderhoud van alle ruimten en alle energievoorzieningen zullen gedragen worden door Sportoase.

Contractueel ligt vast dat het sportpark 362 dagen per jaar open is. Er zullen 15 personen tewerkgesteld worden via nv Sportoase, dat ook verantwoordelijk is voor het totale onderhoud.

Daarnaast zijn er ook reserves weerhouden om mogelijke contractueel afgesproken herstellingen te bekostigen of herinvesteringen te doen om de kwaliteit van het complex op niveau te houden. 


Dus ook na 30 jaar wanneer het sportpark voor een symbolische euro zal overgedragen worden aan het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken, zal het sportpark de nodige vereisten hebben om verder als een kwaliteitsgebouw gebruikt te kunnen worden.

Momenteel is nv Sportoase actief in Tongeren, Beringen, Rotselaar, Leuven, Knokke-Heist, Brasschaat-Schoten en Braine-Le-Comte. Projecten in opbouw zijn er in Hoogstraten, Halle en Oudenaarde. Het project in Lanaken wordt uitgetekend door architectenbureau De Gregorio uit Tongeren en krijgt een tijdloze look mee.


Michel Stevens sp.a Lanaken:

Wat was u taak?
Als schepen van sport heb ik in de vorige legislatuur mee de fundamenten mogen leggen van het sportpark Montaignehof. Samen met de sportraad is er een bevraging gedaan bij allesportclubs van Lanaken naar de behoeften. Ook heb ik op regelmatige basis samen met de projectontwikkelaar mee aan tafel gezeten om de invulling van dit mooie complex mee gestalte  te gegeven.

Mee naar Brussel om gezamenlijk een overheidssubsidies van 335.000€ per jaar te bepleiten. Deze subsidie zal gedurende 30jaar worden uitgekeerd ter ondersteuning van dit project.

Vanwaar komt de naam Montaignehof?
De naam “Sportpark Montaignehof “ is bij de aanvang voorgedragen namens de sportraad en goedgekeurd door het schepencollege.
Deze naam heeft betrekking op de familie die in de 17de eeuw eigenaar was van dit landgoed. Bron:  klik hier 


Wanneer is de opening voorzien?
Sportpark Montaignehof opent de deuren in 2018.
De juiste datum zal nog tijdig bekend gemaakt worden door de huidige schepen van sport Astrid Puts.


Financieel aspect
nv Sportoase neemt de volledige financiering voor het project voor haar rekening, namelijk 12,5 miljoen euro. Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken zal gedurende 30 jaar 1.100.000 euro betalen aan nv Sportoase voor de exploitatie en het onderhoud, waarvan 335.000 euro gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Gemeenschap. Netto kost voor het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken is 765.000 euro, waarbij gedurende 30 jaar bijna 10 miljoen euro aan subsidies zullen ontvangen worden. Op het einde van de periode van 30 jaar wordt het Autonoom Gemeentebedrijf Lanaken eigenaar van het complex.Michel Stevens
sp.a Lanaken
Schepen van Welzijn
0476 49 45 67
stevensmichel@telenet.be