Het valt immers te vrezen dat de vele reacties op de racistische en respectloze commentaren bij de dood van een jonge Marokkaanse Belg bij die eenmalige verontwaardiging blijft. Toen staatssecretaris Francken eind vorig jaar aankondigde dat het grootste Vlaamse asielcentrum tijdelijk in onze stad onderdak zou krijgen, zag ik zonder veel ophef de meest mensonterende en laag-bij-de-grondse commentaren op de sociale media verschijnen. Dit online verbaal geweld is dus van gisteren en ook van morgen. En wordt enkel versterkt als ook politici regelmatig en openlijk het riooldeksel openen.

Het doel is duidelijk. In de strijd voor de schreeuwlelijke stemmen is respect voor de politieke tegenstander of moreel fatsoen slechts een kleine vervelende hindernis. Is het duurzaam? Hoegenaamd niet. Deze kiezers zullen wel hun steun verlenen om hun stichtende voorbeelden aan de nodige bestuurlijke verantwoordelijkheid te helpen, om zich vervolgens te scharen achter de foeterende opvolgers die dan de nieuwe beleidsmensen, liefst zo ongezouten en rauw mogelijk, onder vuur nemen. Want laat ons niet de denkfout maken dat de Brexitstemmers of straks de Trumpvoters achteraf spijt zullen hebben van hun stemgedrag. Die inconsistentie permitteren ze zichzelf wel.

Daarom hoop ik dat partijen, met hun voorzitters op kop, intern duidelijk standpunt innemen tegen dit soort onverantwoorde communicatie. Ze bevuilen niet alleen onze stiel maar pardonneren ook de meest gore online toogpraat. Want zeg nu zelf: waarom zou je een vriend of kennis aanspreken op een ongepaste facebookcomment als zelfs de machtigste mannen op aarde onder luide aanmoedigingen aanstootgevende en beledigende prietpraat verkondigen?

 

Kris Verduyckt

Schepen stad Lommel