Vorige week stak een jongeman een tien maanden jonge kattin (Sprotje) 15 minuten in een snikhete oven nadat hij het arme dier eerst als voetbal had gebruikt. Sprotje werd vrijdag opgenomen door dierenartsenpraktijk Overleie uit Kortrijk en was er slecht aan toe. Hoewel het lijkt alsof Sprotje het zal redden, is het belangrijk dat de dader, eventuele medeplichtigen en iedere andere verantwoordelijke hun straf niet ontlopen. Hij riskeert maximaal 6 maanden cel, 16.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van dieren.

De Kortrijkse schepen van Leefmilieu en Dierenwelzijn Bert Herrewyn (sp.a) reageert geschokt: “Ik heb zelf 2 katten in huis. Mijn hart bloedt als ik zie hoe Sprotje toegetakeld werd. Omdat dieren niet zelf voor hun rechten kunnen opkomen, stellen wij ons als overheid burgerlijke partij om de dader streng te veroordelen. Ook om duidelijk te maken dat dierenmishandeling hier niet getolereerd wordt, want Kortrijk houdt van dieren."

Dierenartspraktijk Overleie - die momenteel de opvang voorziet voor Sprotje - sluit zich daarbij aan: "We zetten een deel van de ingezamelde middelen opzij om de juridische kosten te helpen dragen. Woensdag 13 juni om 13 uur maken we trouwens bekend aan welke goede doelen we de rest van de ingezamelde middelen schenken."

“Het lijkt hier om een echte psychopaat te gaan die niet de minste blijk geeft van enig schuldgevoel”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het is bekend dat psychopaten beginnen bij het mishandelen en martelen van dieren en kunnen eindigen als seriemoordenaar. De dader is met andere woorden potentieel een aanzienlijk gevaar voor onze maatschappij. Het gerecht moet deze zaak dan ook zeer ernstig nemen. Zulke wreedheden kunnen en mogen niet straffeloos gebeuren. Daarom hebben wij ook beslist om samen met de stad Kortrijk klacht in te dienen tegen die barbaar/barbaren.”

GAIA is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder al diende de dierenrechtenorganisatie klacht in tegen onder meer een zoöfiele dogsitter en tegen de boer en zijn zoon uit het Oost-Vlaamse Appelterre die een jonge stier zwaar mishandelden. “Je zou denken dat wrede dierenmishandeling geen plaats meer heeft in onze maatschappij”, aldus Vandenbosch. “Met de marteling die Sprotje moest ondergaan, is helaas nog maar eens het tegendeel bewezen. Ik kan mij niet inbeelden dat het parket licht over deze zaak gaat. Onze samenleving heeft er belang bij dat de dader(s) van deze misselijkmakende wreedheid hun straf niet ontlopen.”

Meer info: Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu en Dierenwelzijn, 0496 25 81 54