GROENE BRUGGEN’ MOETEN GENTSE STRATEN OPFLEUREN

De stad Gent maakt werk van het voorstel van gemeenteraadslid Astrid De Bruycker (sp.a) om groenslingers te promoten. Eind september wordt een eerste project gerealiseerd in de Brandstraat in samenspraak met de buurtbewoners. “Gevelplanten die over de straat groeien zijn een ideale manier om smalle straten in dicht bebouwde wijken van meer groen te voorzien”, zegt De Bruycker.Iets minder dan een jaar geleden lanceerde De Bruycker een oproep in de Gentse gemeenteraad om meer groenslingers in de stad te introduceren. Dat zijn gevelplanten die langs een kabel, van gevel naar gevel, dwars over de straat groeien.
In Antwerpen zijn ze al gemeengoed, maar ook in Gent namen enkele bewoners zelf al een initiatief: onder meer in de Pussemierstraat en de Klaproosstraat.

Stad positief

Het stadsbestuur reageerde positief op het voorstel van De Bruycker. Het gemeenteraadslid polste recent naar een stand van zaken bij het kabinet van schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen). Daaruit blijkt dat er stilaan schot in de zaak komt.
”Een eerste echte proefproject zal uitgevoerd worden in de Brandstraat. De bewoners zijn hiervan al op de hoogte gebracht en hebben zich schriftelijk akkoord verklaard. Het is de bedoeling dat de groenslinger (kabels en planten) tegen eind september gerealiseerd is”, klinkt het bij een kabinetsmedewerker van schepen Watteeuw. “Ook in de Zilverberklaan zijn er plannen. In een beluik in de Heernislaan en binnen het project Hertstraat plannen we er ook, maar hier moeten de gesprekken met de bewoners nog worden gevoerd.”

Veiligheid garanderen

Het stadsbestuur won ook het advies in van de brandweer om de brandveiligheid bij de installatie van groenslingers te kunnen garanderen.
”Via die weg hebben we vernomen dat er een wetgeving in opmaak is over ‘groene’ gevelbekleding, maar die is vandaag nog niet van kracht. Verder heeft de brandweer positief advies verleend voor het aanbrengen van groenslingers, mits we rekening houden met bepaalde voorwaarden zoals de kabels die we moeten gebruiken of de hoogte van de groenslingers die op minstens vier meter hoogte moeten hangen.”
Tegen het eind van dit jaar komt de stad met een modelovereenkomst voor burgers die zelf een groenslinger willen aanleggen. De stad zal instaan voor het spannen van de kabels en het onderhoud boven een hoogte van drie meter. De bewoners staan zelf in voor de aanleg van het straatgeveltuintje en het beplanten ervan.

Trolleybussen

De Bruycker lanceerde ook het idee om de kabels van de vroegere trolleybussen in Gent te gebruiken voor groenslingers. “Die piste moet nog grondig worden onderzocht, maar lijkt niet vanzelfsprekend. In de eerste plaats zouden we hiervoor het akkoord van De Lijn moeten krijgen. We weten dat momenteel alvast het plan leeft om deze te verwijderen”, aldus nog de kabinetsmedewerker van schepen Watteeuw.

(bron: HLN SABINE VAN DAMME/YANNICK DE SPIEGELEIR, 29 augustus 2017)