De Stad Gent won op woensdag 25 april 2018 in Brussel op de Publica Awards een zilveren medaille in de categorie ‘Maatschappelijke ontwikkeling en welzijn’. Deze prijs ging naar het project Warme Winter, waarmee de Stad Gent kwetsbare gezinnen met kinderen tijdens de winterperiode een warm onthaal in een kindvriendelijke omgeving biedt. 

Warme Winter

De Dienst Outreachend Werken van de Stad Gent startte in eind 2016 het project Warme Winter op in Buurtcentrum Macharius. Van december tot maart 2017 konden kwetsbare gezinnen met kinderen er op zondag terecht voor een warm onthaal in een kindvriendelijke, veilige omgeving. Het project is bedoeld als aanvulling op bestaande initiatieven, zoals Inloopcentrum Pannestraat en de winternachtopvang.

Op vraag van hulpverleners, toeleiders en de doelgroep kende Warme Winter in 2017 een sterke uitbreiding. Vanaf 1 december 2017 tot 11 maart 2018 konden kwetsbare gezinnen en niet-begeleide minderjarigen elke dag terecht in Basisschool Sint-Salvator van 16.30 tot 20.30 uur. Samen met de gezinnen en vrijwilligers wordt er een soepmaaltijd bereid. Via het project Foodsavers en gulle giften van vele Gentenaren was er een aanbod lekkere en gezonde voeding. De gezinnen konden er tot rust komen, er was een speelhoek, toegang tot internet en ruimte voor een babbel.

Het project kende afgelopen winter in 110 dagen zo’n 6600 bezoekers, waarvan 200 unieke bezoekers. Op piekdagen kwamen er tot 130 mensen, op daldagen beperkte dit zich tot een 45 tal bezoekers.

Resul Tapmaz: “De prijs doet mij bijzonder plezier. Het is een mooie waardering voor de inspanningen van de medewerkers en vooral de vele vrijwilligers die het project mogelijk maakten. Stad Gent onderscheidt zich opnieuw met een innovatief sociaal project dat van onderuit is gegroeid.”

Publica Awards

Met de uitreiking van de Publica Awards wil EBP lovenswaardige overheidsprojecten belonen en in de schijnwerpers plaatsen, de publieke actoren bekronen en de diversiteit en rijkdom van hun projecten onderstrepen. De Publica Awards willen een platform vormen voor de ontwikkeling van toekomstige projecten en ideeën, voor en door de lokale besturen. EBP is een Europese groep die marktleider is op het vlak van informatie over en begeleiding bij overheidsopdrachten.

Er worden prijzen uitgereikt in 8 categoriën: Goed bestuur; Stadsplanning mobiliteit; Openbare werken; Technologie; Erfgoed; Facilities, budget & people; veiligheid en Maatschappelijke ontwikkeling en welzijn. De prijs in deze laatste categorie is bestemd voor het beste initiatief inzake sociale promotie, maatschappelijke integratie en creatie van welzijn.